IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЧЕЗ установи над 6 хил. кражби на електроенергия през 2015 г.

Кражбите са с над 1500 повече от тези през предходната година

11:39 | 03.04.16 г. 1
ЧЕЗ установи над 6 хил. кражби на електроенергия през 2015 г.

„ЧЕЗ Разпределение България“ е извършило 66 415 проверки за кражби на електроенергия в Западна България през 2015 г. и констатира 6 458 случая на незаконно потребление на електроенергия, съобщават от компанията.

Вследствие на нарушенията е дотаксувана електроенергия в размер на 31,575 млн. киловатчаса. С 1566 повече са установените кражби през 2015 г. в сравнение  с тези през 2014 г.

През първите два месеца на 2016 г. са установени 1242 нарушения, като дотаксуваната електрическа енергия е в размер на 6,218 млн. киловатчаса, което е близо два пъти повече спрямо януари и февруари миналата година.

Най-често срещаните нарушения са манипулирани електромери и присъединявания преди средствата за търговско измерване.

Въпреки че не заплащат пряко кражбите, от незаконните присъединявания най-много страдат гражданите, коментират от компанията. Нерегламентираната консумация на ток застрашава качеството на доставяната до клиентите на компанията електроенергия. Вследствие на това се претоварват съоръжения, причиняват се прекъсвания на захранването, чести аварии и повреждане на електроуреди, а напоследък, все по-често, застрашават и човешкия живот.

Кражбите на електроенергия не само понижават сигурността на електрозахранването за редовните платци, но за отстраняването на авариите и щетите се отклоняват средства от и без това ограничения инвестиционен ресурс на ЧЕЗ, който в противен случай би могъл да се използва за развитие и модернизация на мрежата, както и за подобряване на услугите, изтъкват от дружеството.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още