IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВСС ще прави методология за проверка на почтеността на магистратите

Заедно с Инспектората ще се изработят и специални регистри за деклариране на имущество и конфликт на интереси

15:57 | 08.04.16 г.
ВСС ще прави методология за проверка на почтеността на магистратите

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ВСС) и ВСС ще изготвят методология за извършване на проверката за почтеността на магистратите, съобщават от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

Институциите ще подготвят и регистър за деклариране на разширен кръг обстоятелства за магистратите, включително фактически съжителства и принадлежност към организации с непубличен характер.

Мерките са залегнали в пътната карта за продължаване на реформата в съдебната система. Днес те са обсъждани в Съвета по съдебна реформа по време на второто му извънредно заседание, пише в съобщението.

Освен регистрите за деклариране на имуществото на магистрати и конфликт на интереси, в мерките е заложена подготовката на нова наказателна политика, цялостен модел и закон за съдебните експертизи, както и реформа в затворното дело.

Предвижда се и реформа в юридическото образование, както и мерки за повишаване на доверието в системата. За изпълнението на мерките ще се ползва финансиране от оперативната програма „Добро управление.

Срокът за подаване на документите по проектопредложенията за мерките изтича в края на 2016 г. Одобрените проекти могат да се изпълняват до края на 2018 г.

Същевременно днес на посещение в България е еврокомисарят по правосъдие, потребители и равенство на половете Вера Юрова. След срещата ѝ с правосъдния министър Екатерина Захариева Юрова е коментирала, че има политическа воля за промяна в прокуратурата и съдебната система, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Еврокомисарят изрази увереността си, че реформата ще бъде доведена до край.

Юрова коментира още, че очаква механизмът за наблюдение на България да бъде прекратен.

„Положително съм настроена за прекратяването на механизма за България и виждам задачи, които са изпълнени. Искам механизмът да отпадне в разумен срок. Но дори и политическите решения трябва да се базират на реални факти. А реформата ще е факт и когато доверието на българите в съдебната система и прокуратурата се завърне“, посочила е тя.

Еврокомисарят е обяснила, че в момента се провежда подборът на експертите, които ще проверяват прокуратурата. Предварителната информация вече е изпратена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още