IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медицинският университет в Плевен ще създаде научно-изследователски институт

В момента във висшето училище функционира център за научно-изследователска дейност, който ще бъде надграден

14:30 | 09.04.16 г.
Медицинският университет в Плевен ще създаде научно-изследователски институт

Медицинският университет в Плевен ще създаде научно-изследователски институт към висшето училище до края на тази година, съобщи ректорът проф.д-р Славчо Томов.

Той уточни, че стъпката е продиктувана от развитието на висшето образование у нас и новото законодателство, съобщава БТА.

Научно-изследователската работа в плевенския университет има и досега ключова роля, защото предходното ръководство с ректор проф.д-р Григор Горчев е обособило център за тази дейност. “Ние надграждаме центъра, за да се превърне в научно-изследователски институт”, отбеляза проф.Томов.

На следващото заседание Академичният съвет ще обсъди проекта и след приемането му той ще бъде внесен в Министерския съвет, допълни ректорът. Очаква се около една трета от средствата, които университетът ще си осигурява за развитие на дейността, да бъдат от научно-изследователската продукция на новия институт.

Тази дни Медицинският университет усилено се подготвя да приеме през есента първите български студенти в новосъздадения факултет "Фармация". По думите на ректора специалността в Плевен ще дава по-широка подготовка на младите специалисти.

Освен в аптеките, те ще могат да се реализират като магистър-фармацевти, нужни за фармацевтичните заводи, като клинични магистър-фармацевти в лечебни заведения, работещи в екип с лекарите за лекарствената терапия, както е в големите европейски болници.

Плевенските магистър-фармацевти ще могат да се включат успешно и в развиващата се сфера за клинични проучвания на нови лекарства и медицински препарати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още