IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на зърното падат и са рекордно ниски за сезона

Никога през последните 10 - 15 години не е имало толкова ниски цени на пшеница и на царевица в началото на пролетта, коментират от ССБ

10:11 | 12.04.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Цените на зърнените култури падат в целия свят, коментираха Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса (ССБ), и Антонина Белопитова, директор в ССБ.

Според Симов спадът в цените е обусловен от добрата реколта миналата година и увеличаване на преходните запаси от пшеница и царевица, предаде БТА.

Никога през последните 10 - 15 години не е имало толкова ниски цени на пшеницата и на царевицата в началото на пролетта, заяви Симов. Площите, засети със зърно, не се увеличават, просто новите сортове и технологии повишават добиваните количества, каза главният изпълнителен директор на Софийската стокова борса.

Световният съвет по зърното прогнозира следващата реколта да е 719 милиона тона, подчерта Васил Симов.

На годишна база цената на пшеницата в САЩ пада с 19% до 193 долара за тон, в Украйна - пак в същия порядък до 178 долара, в Унгария зърното поевтинява до 155 долара, а в Германия до 182 долара за тон. 

В България зърното поевтинява с повече от 15% на годишна база - от 184 долара за тон без ДДС през март 2015 г. до 157 долара за тон сега, отчита Софийската стокова борса.

Световният съвет по зърното прогнозира реколтата от пшеница в България тази година да е много добра - 4,5 млн. тона.

Реколтата ще е напълно достатъчна за собствени нужди и за износ. Допреди няколко години приемахме за нормално реколта от 3 - 3,5 млн. тона, каза Васил Симов.

България редовно изнася между 2 и 2,5 млн. тона пшеница.

Тази година при производителите и търговците все още има около 1 млн. тона зърно, но до новата реколта през юли се очаква половината от това количество бъде използвано за вътрешна консумация или за износ.

Антонина Белопитова съобщи, че от тази година България е сред държавите, за които Египет разрешава внос на пшеница. Този пазар е силно ликвиден и може да помогне на нашите производители да продадат зърното си, добави тя.

Въпреки кризата между Украйна и Русия износът на зърно и на двете държави продължава да бъде интензивен, съобщиха още от ССБ.

У нас брашно тип "500" на годишна база поевтинява с 3% до 68 стотинки за пакет от един килограм без ДДС, отчитат борсовите експерти.

Световният съвет по зърното очаква реколтата от царевица тази година да е в порядъка на 973 млн. тона, с 4 млн. тона повече от прогнозата преди месец.

На годишна база цената на царевицата пада в САЩ с 6%, в Унгария - с 4% и във Франция - с 1%.

Очакванията на Световния съвет по зърно са реколтата от царевица тази година в Европейския съюз да е лоша и да се наложи внос, най-вероятно от Украйна.

Все още няма данни за очакваната реколта от царевица в нашата страна, посочиха от ССБ. В България през март тази година царевицата се търгува на цени от 260 лева за тон, което е поевтиняване в рамките на 10 лева за тон, или около 4%.

Маслодайният слънчоглед леко поскъпва на годишна база, като само в Русия цената пада до 368 долара за тон.

У нас обаче слънчогледът се продава на цени от март миналата година, около 660 лева за тон, като само в началото на годината слънчогледът поскъпна до ниво 700 - 730 лева за тон, но след това поевтиня.

На годишна база цената на слънчогледовото олио на борсата в Ротердам се качва с 6% до 850 долара за тон. В България олиото също поскъпва с около 6% до 1,73 лева за еднолитрова бутилка.

Цената на суровата захар на борсата в Ню Йорк се качва на годишна база с 32% до 318 долара за тон, а на борсата за рафинираната захар в Лондон - цената скача с 19% до 422 долара за тон.

В България цената на рафинираната захар в пакети от един килограм се повишава на едро също с 19% до 1,18 лева за пакет от един килограм.

На годишна база цената на петрола се понижава с 24% от 57 долара за барел на 42 долара за барел (един барел е почти 159 литра).

Горивата, търгувани на ССБ, също поевтиняха. В началото на месеца дизелът поевтинява на годишна база с 32% до 1375 лева за 1000 литра, а цената на бензина пада с 18 на сто до 1475 лева за 1000 литра без ДДС.

Новият закон за обществените поръчки почти не влияе на работа на Софийската стокова борса, каза Васил Симов, който отчете, че на 11 април борсата навърши 25 години.

По думите на Симов обаче е притеснително, че Министерският съвет все още не е определил кои стоки ще могат да се търгуват през обществени поръчки на борсови сесии. Борсата предлага най-прозрачния начин за търговия на стоки, тук корупция не може да има, подчерта той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ivanrog
преди 8 години
"В България зърното поевтинява с повече от 15% на годишна база - от 184 долара за тон без ДДС през март 2015 г. до 157 долара за тон сега"Как до 157, не е вярно, виждам сделки за по 400 лв и горница, е вярно, по обществените поръчки, но са сделки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още