fallback

Окончателно: "Бърза писта" за назначаване на чужденци с висока квалификация

Чужденците със "синя карта" ще получават възнаграждение в размер на поне две средни заплати

18:29 | 13.04.16 г. 5

Народното събрание окончателно прие регламентите за привличане на висококвалифицирани чуждестранни специалисти в България, заложени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност.

Предвижда се квалифицираните чужденци, получили т.нар. “синя карта” за работа у нас, да получават заплата по трудов договор минимум две средни заплати. За изчисляването на възнагражденията ще се ползва размерът на средната заплата да последните 12 месеца, съобщава БНР.

Вносителят на закона – Министерският съвет, предлагаше минимална заплата за чужденци със “синя карта” от поне три средни заплати.

Законът за трудовата миграция и трудовата мобилност регулира достъпа до пазара на труда на работници от държави извън Европейския съюз (ЕС). С приетите текстове се премахва изискването за т. нар. пазарен тест - проверка дали за поста няма подходящ служител на местния трудов пазар.

Социалният министър се предвижда да утвърждава списък с професии с дефицит на кадри в страната, за които ще важат законовите разпоредби за “синята карта”. Така работодателите ще могат да назначават чужденци по-бързо в сравнение с досегашната процедура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:31 | 08.09.22 г.
fallback