fallback

България ще привлича инвеститори с индивидуални стимули

Приоритет за привличане на инвестиции са високотехнологичните производства, коментира икономическият министър в Лондон

17:45 | 18.04.16 г. 5

Министерството на икономиката работи върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите, които предвиждат предоставяне на индивидуални пакети от инвестиционни стимули, които отговарят на специфичните нужди на всеки инвеститор.

Това съобщи ресорният министър Божидар Лукарски пред представители на водещи банкови, финансови и правни фирми и организации от Корпорацията на Лондонското сити.

Приоритет за привличане на инвестиции са високотехнологичните производства, които създават висока добавена стойност. Такива сектори са електроника и електротехника, информационни технологии, аутсорсинг, химическа и фармацевтичната индустрия, отбеляза още Лукарски, пише пресцентърът на Министерството на икономиката.

Атрактивни са още и машиностроенето, транспортът и логистиката, както и хранителната промишленост, земеделието и здравеопазването.

"Търговско-икономическото ни партньорство с Великобритания създава потенциал за привличане на нови инвестиции и увеличаване на стокообмена“, отбеляза министър Лукарски по време на срещата в Лондон.

По данни на Министерството на икономиката стокообменът между България и Великобритания е 1,068 млрд. евро. Стойността на износа надвишава вноса - 586,7 млн. евро спрямо 481,7 млн. евро.

Водещите стоки в българския износ са медикаменти, столове и седалки, както и семена от слънчоглед. От Великобритания у нас се внасят основно медикаменти, автомобили и електрическа енергия.

През миналата година британските туристи у нас намаляват леко - 244 хил., спрямо 247 хил. година по-рано.

Пред представителите на Корпорацията на Лондонското сити Лукарски коментира още, че приоритет на българското правителство е поддържането на икономическата и финансова стабилност. Икономическият ръст от 3% през тази година е резултат от тази политика, допълни той.

През миналата година страната е постигнала и 6-годишен връх на привлечените чужди инвестиции - 1,59 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:54 | 14.09.22 г.
fallback