IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Избори и референдуми няма да се провеждат в един ден

Отпада идеята за създаването на избирателен район "Чужбина"

17:58 | 21.04.16 г.
Избори и референдуми няма да се провеждат в един ден

С поправки в Изборния кодекс депутатите забраниха в един ден да се провеждат избори и референдум. Предложението за това дойде от депутати от опозиционната БСП и изненадващо беше подкрепено от мнозинството в парламента.

Червеният Янаки Стоилов мотивира искането с опасенията, че съвпадането на вот и допитване в един и същи ден крие рискове.

"Примерно, ако се направят избори и референдум във Великобритания и въпросът е за оставането на страната в Европейския съюз (ЕС), темата ще е само за ЕС и отношението към партиите ще е само за това", аргументира се Стоилов.

От Реформаторския блок определиха предложението като безсмислено. Според Мартин Димитров недопускането на избори и референдум в един ден оскъпява нещата не само за държавата, но и за гласоподавателите.

"Защо искате да малтретирате българските граждани, защо през един месец или през няколко да участват в избори, за редица хората това е пътуване, планиране", коментира той.

При окончателното приемане на кодекса изненадващо отпадна и създаването на избирателен район "Чужбина", който беше подкрепен от парламентарната правна комисия.

При това положение гласоподавателите зад граница отново няма да имат свои депутати, а бюлетините им ще бъдат разпределяни между районите в страната.

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още