IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частни болници обжалват в съда анекса, заместващ рамковия договор за 2016 г.

Надзорният съвет на касата е излязъл от законовите си правомощия, смята правозащитна организация

17:08 | 25.04.16 г.
Частни болници обжалват в съда анекса, заместващ рамковия договор за 2016 г.

Националното сдружение на частните болници и Центърът за защита правата в здравеопазването внесоха жалба в съда срещу решението на Надзора на Здравната каса, прието вместо рамковия договор за 2016 г.

Аргументите са за незаконосъбразност на множество членове и цели глави от служебния Национален рамков договор, съобщават от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Надзорният съвет на касата е излязъл от законовата делегация, която му дава право да приеме правила само в случаи, в които през последната година има приети и влезли в сила нормативни актове, свързани с рамковия договор. Вместо това Надзорният съвет е приел изцяло нов НРД, посочват жалбоподателите.

Нещо повече - част от „служебния“ рамков договор е и нова методика за остойностяване и заплащане на медицинските дейности, за което няма правно основание, отбелязват те. И посочват, че приетата с министерско постановление методика е още действаща.

Така в момента има две методики – една, приета от Министерския съвет, и една, приета от НЗОК, отбелязват от ЦЗПЗ.

Очаква се БЛС също да подаде жалба срещу решението на НС на НЗОК, твърдят от правозащитната организация. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още