IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите увеличиха прага на преференцията при избор на общински съветници

Нови партии в парламента ще могат да предложат по един свой член в състава на ЦИК, решиха депутатите

20:56 | 27.04.16 г.
Депутатите увеличиха прага на преференцията при избор на общински съветници

Прагът на преференцията за общински съветници вече ще е 7 на сто от гласовете за съответната кандидатска листа. Това реши парламентът с приемането на второ четене на текстове от Изборния кодекс. Досега за пренареждане на листата беше необходимо броят на гласовете, получени за кандидата, да е не по-малко от 7 на сто от общинската избирателна квота, съобщава БТА.

В отрицателен вот Радан Кънев от Реформаторския блок посочи, че е гласувал против промените, защото преференцията дава допълнителна възможност на гражданите да пренареждат листата, а сега това право им се отнема. Посоката трябва да бъде точно обратната - към намаляване или премахване на всички ограничения пред преференцията, посочи той.

Не беше прието предложението на независимия депутат Георги Кадиев прагът на преференцията да бъде намален на 5 процента от общинската избирателна квота. Отхвърлено беше и искането на ДПС прагът да се изравни с общинската избирателна квота. Четин Казак  от ДПС посочи, че прагът трябва да се вдигне, защото на предишни избори масово са се пренареждали листите заради "Любимец 15" или защото един кандидат има повече роднини от друг.

Настимир Ананиев от Реформаторския блок упрекна депутатите от ДПС, че не искат да дадат възможност на своите избиратели да избират кой от техните кандидати да влезе в общинския съвет. Не трябва да се боим от преференциите, конкуренцията е нещо положително, каза той. В отговор Четин Казак посочи, че Реформаторите са най-големите защитници на преференциите, защото само с тях си мерят силата в коалиция. 

Янаки Стоилов от БСП лява България коментира, че с тези ниски прагове се деформира политическия пазар, защото се изявява корпоративният вот.

Преди това депутатите приеха, че избран за кмет ще се счита кандидатът, получил повече от половината от действителните гласове, като се изключат гласовете "Не подкрепям никого".

Когато след проведени последващи избори за народни представители или за членове на Европейския парламент има нови парламентарно представени партии и коалиции или такива, които са излъчили евродепутат, но не влизат в Народното събрание, те могат да предложат по един свой член в състава на Централната избирателна комисия (ЦИК) за мандата й 2014-2019 г., решиха още депутатите.

Предложенията трябва да се адресират до президента. На свой ред държавният глава издава указ за попълване на състава на комисията за срок до приключването на мандата на действащите членове.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ припомни, че в момента неговата партия е ощетена с един представител по-малко в комисията, въпреки че мястото й се полага, като това е станало, по думите му, чрез неправомерните действия на президента. В името на това ЦИК да работи ДПС направи компромис, каза Карадайъ, но посочи, че със сега приетите текстове относителната тежест на ДПС допълнително се елиминира и партията се ощетява.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов отбеляза, че постоянната ЦИК не отговаря на действителността, но от ГЕРБ са предупреждавали още в 42-то Народно събрание за дълбоко противоречие в претенцията за постоянна професионална ЦИК и такава, която отразява съотношението на политическото представителство.

Ако има претенция за политическо представителство, как ще се осъществи принципът за независимост, и затова след дебати в правната комисия и за да спазим конституцията и да не нарушаваме вече съществуващия мандат предвидихме новопредставените политически сили да могат да предложат по един свой кандидат, обясни той.

Депутатите предвидиха и санкция от 20 до 200 лв. за член на районна, общинска или секционна избирателна комисия, който наруши разпоредба на кодекса извън предвидените изключения и от 200 до 500 лв. при повторно нарушение.

При нарушения на задължения за деклариране на дарения за партия или кандидат на политическата сила Народното събрание предвиди глоба от 1 000 до 3 000 лв., а при второ провинение - от 3 000 до 10 000 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още