IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готов е икономичният проект за първите 10 км от магистрала "Хемус" след Ябланица

Търгът може да се обяви след решението на ВАС по жалбите заради прекратяването на предишната процедура за строителство

16:58 | 19.05.16 г.
Готов е икономичният проект за първите 10 км от магистрала "Хемус" след Ябланица

Икономичният проект на първият 10-км участък от магистрала “Хемус” – от Ябланица до пътен възел “Боаза”, е вече готов. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на блиц контрола в парламентарната комисия по регионално развитие, предава БТА.

Намалена е проектната скорост за движение, а документацията по обществената поръчка се подготвя по новия Закон за обществените поръчки, обясни министърът.

За да тръгне новият търг обаче Върховният административен съд (ВАС) трябва да се произнесе по жалбите срещу прекратяването на предишната процедура за изграждане на 60 км от магистралата.

Припомняме, че търгът за доизграждането на участъка от магистрала “Хемус” от Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч беше прекратен по искане на премиера Бойко Борисов, въпреки че имаше избрани изпълнители - обединения около „Джи Пи Груп” и „ПСТ Груп“. Мотивите за решението на премиера са свързани с действителните собственици на фирмите, водещи участници в консорциумите, както и обществените възражения срещу цената - приблизително 1 млрд. лева с ДДС за 60-км участък.

През март Комисията за защита на конкуренцията отхвърли всички жалби срещу решението за прекратяване на процедурата. Фирмите обаче обжалват решението и пред ВАС.

Строителството на първите десет километра от магистралата ще бъде финансирано със средства от държавния бюджет благодарение на увеличените приходи, обясни още Лиляна Павлова пред депутатите от регионалната комисия на парламента. Изграждането на магистралата ще става поетапно, според възможностите на бюджета.

Павлова обясни, че в момента се препроектират останалите участъци от магистралата за проектна скорост от 120 км/ч. Максималната скорост за движение се предвижда да бъде до 140 км/ч.

За три или четири участъка ще се търси и ново трасе, за да се избегне строителството на сложни и скъпи тунели, което допълнително ще понижи цената за строителство на магистралата, обясни още Павлова. Предстои Агенцията “Пътна инфраструктура” да обяви и съответната обществена поръчка.

Търгът се очаква да бъде обявен в края на май или началото на юни, за да може да се започне и с процедурата за промяна в парцеларните планове и екооценката, допълни Павлова. Тази процедура, по думите на министъра, ще отнеме малко повече време, през което ще бъдат фокусирани усилията по изграждането на първите километри от магистралата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още