fallback

Разпознаваемостта все още е проблем за българската IT индустрия

Предизвикателство е и спазването на стандартите, смята Димитър Николов от InterConsult Bulgaria

22:17 | 19.05.16 г. 7

Процесната ориентираност и спазването на стандартите са фактори, които липсват на българската IT индустрия, а и на Балканите като цяло, за да се представя още по-добре. Това заяви Димитър Николов от InterConsult Bulgaria в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. По думите му откакто страната е в Европейския съюз, се наблюдава подобрение и изискванията се покачват.

„Въпреки че успяваме да продаваме своята продукция в чужбина, все още голямо предизвикателство е фактът, че България не е разпознаваема. Когато се говори за Източна Европа, хората от сектора се сещат за Полша“, посочва Николов.

Според него развитието на България като аутсорсинг дестинация на Западна Европа, започнало преди 25 години, се дължи на факта, че ние сме по-близки културно от индийците например.

„Много често западни компании се допитват до български фирми с желанието те да разрешат по-сложни бизнес проблеми, отколкото индийците биха могли да разрешат“, каза още Николов. Той подчертава обаче, че в сектора липсват кадри и че перспективата е и в бъдеще да има дефицит на човешки ресурси.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:45 | 10.09.22 г.
fallback