fallback

Л. Митов: Най-сетне вътрешното потребление се възстанови

Икономиката в България е в добро състояние, оцени главният икономист на UniCredit за региона на Централна и Източна Европа

22:00 | 25.05.16 г. 37

Икономиката в България е в добро състояние. Това е генералната оценка на главния икономист на UniCredit за региона на Централна и Източна Европа Любомир Митов за състоянието на националното стопанство.

„Причината е, че като държава членка на Европейския съюз доживяхме вътрешното потребление да се възстанови“, каза той в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Това, което виждаме, е много бързо възстановяване на пазара на труда. В България то става в горния сегмент на пазара на труда, а не както преди кризата - само в услугите и в строителството“, оцени той търсенето и предлагането на труд.

Митов не би преекспонирал данните за икономическия растеж първото тримесечие на 2016 г., които показаха 0,7% тримесечно и 2,9% годишно повишение, и информацията за износа.

Според икономиста данните за търговията са повлияни от Германия, която е много важен партньор за България.

„Това, което се вижда сега, е развиването на една нова експортна база на базата на междуфирмени кооперационни връзки. Очакваме износът да се ускори, поне съдейки по това, което виждаме в Германия“, коментира още Митов.

По думите му евросредствата са временно явление за българската икономика.

„Важно е да се използват максимално, но за България те не са основен двигател. Истината е в частните инвестиции, а не в еврофинансирането“, отсече Любомир Митов.

Цялото интервю с Любомир Митов гледайте тук

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
fallback