IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: След 5 г. Югоизточна Европа може да е сред първите световни икономики

Брутният вътрешен продукт на региона може да надхвърли 1,6 трлн. евро, смята президентът

14:07 | 01.06.16 г. 10
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Югоизточна Европа може да е сред първите 10 световни икономики след пет години. Тогава брутният вътрешен продукт на региона може да надхвърли 1,6 трлн. евро. Това каза президентът Росен Плевнелиев при откриването на 20-ата среща на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, предаде БНР.

България е домакин на юбилейната конференция, която се провежда в "София тех парк". Според президента мястото е символ на прогреса на Балканите. Преди години тук е имало казарма, а сега - технологичен център, припомни Плевнелиев.

Преди две десетилетия държавите от региона бяха разделени, а сега вървят заедно напред, заяви още държавният глава.

„Никога досега не сме търгували толкова много помежду си. Броят на туристите никога досега не е бил толкова голям. Никога досега не сме били толкова свързани, взаимно зависими, и никога досега не сме имали обща перспектива за нов хоризонт, за демократично и европейско развитие“, заяви президентът. 

Той допълни, че заедно държавите от региона могат да се справят с енергийната зависимост и заедно могат да представляват пазар, който е достатъчно голям, за да бъде интересен за стратегически инвеститор.

Плевнелиев цитира данни, според които преди 20 години брутният вътрешен продукт на всички страни в Югоизточна Европа е бил 440 млрд. евро. Днес е три пъти повече.

Държавният глава подчерта, че регионът е интересен и перспективен за инвеститорите, ако са заедно, а не всяка от държавите самостоятелно.

"Обединена Югоизточна Европа е пазар, наброяващ над 150 милиона души. Заедно ние тежим повече в икономическо отношение. Нуждаем се от регионален подход в инвестициите, енергетиката, транспорта, икономиката, управлението на кризи. Трябва да намерим съвместен начин да представим региона си и да привлечем инвеститори, каза Плевнелиев", цитиран от пресслужбата на президентството.

Срещата в София на страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа ще отбележи края на българското председателство за периода юли 2015 – юни 2016 г. Хърватия ще поеме от България председателството на форума за политически диалог през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 1
d333
преди 7 години
Плeвньо, след 5 години може да сме в тежка икономичестка криза, може да сме в гражданска война или в по-голяма война, отново от неправилната страна..... Но няма да сме прокопсали, както сънуваш.Това ми го говорят моите звезди....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
dakl
преди 7 години
Отдавна е казано:блаженни са верующите и тяхно е царството небесно! Добре е обаче да се помолим в посочения от държавния глава срок собствената ни държава да не прекрати съществуванието си, каквато опасност е съвсем реална!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
Hahoto
преди 7 години
Ето как би изглеждала речта на Плевненлиев, ако годината беше 1965:Из речтта на Тодор Живков при откриване на нов завод за ремонт на авто техника 1965 година.Другарки и другари преди две десетилетия държавите от региона бяха разделени, а сега вървят заедно напред, благодарение на братската съветска помощ. Никога досега нашите братски народи не сме били толкова свързани. В рамките на СИВ никога до сега не сме търгували толкова много помежду си. Броят на туристите никога досега не е бил толкова голям. Никога досега не сме били толкова свързани, взаимно зависими, и никога досега не сме имали обща перспектива за нов хоризонт, за демократично и социалистическо развитие, за страх на враговете на мира и прогреса Според първия секретар на БКП мястото е символ на прогреса на Балканите. Преди години тук е имало царски казарми, а сега -, нов завод за ремонт на авто техника припомни Живков.Държавния глава цитира данни, според които преди 20 години брутният вътрешен продукт на всички страни в СИВ е бил три пъти по-малко.Де жаву, а???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
power grid
преди 7 години
Инвестор моля ви не споменавайте повече тоя ***..от
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
power grid
преди 7 години
Инвестор моля ви не споменавайте повече тоя ***..от
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 6
aldy
преди 7 години
Клоунада безкрай...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 8
Стефчо
преди 7 години
Плевнелиев: След 5 г. Югоизточна Европа може да е сред първите световни икономики ЮИ Европа не е една държава, бе Чейльо, или вече си не спазарил за Османската империя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 7
misanthrope
преди 7 години
То весело туй изказване. И Румъния и Унгария и Словения да ги турнем у региона, пак 150 милиона - трудно. Сега ако турим и кюрдите, тогава съ съгласих. Тук имало казарма ..тва е верно, живеех на близо, ама сега имало технологичен център.. абе все още не бих го нарекъл "център"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 12
Internet
преди 7 години
Този съвсем изкукурига. Напълно и без остатък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 12
misanthrope
преди 7 години
Роска, вече е юни месец, време е да носиш слънчева шапка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още