IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стипендиите на студентите са ангажимент на държавата, смята Кунева

За тази академична година средствата за стипендии са с 20% повече, като висшите училища запазват правото си да разпределят бюджета

15:20 | 03.06.16 г.
Стипендиите на студентите са ангажимент на държавата, смята Кунева

Европейските стипендии всъщност са помощ за икономиката ни, те целят да компенсират икономиката с определени специалности. А грижата за българските студенти е грижа на българската държава. Това каза министърът на образованието и науката Меглена Кунева в блиц контрола в Народното събрание.

Вицепремиерът отговори на въпрос на депутата от левицата Михаил Миков за осигуряване стипендиите на студентите в контекста на решението за отпадане на евростипендиите за някои специалности от оперативната програма за наука.

Кунева напомни, че всички стипендии се финансират от националния бюджет и всички студенти имат право да кандидатстват за тях.

За тази академична година средствата за стипендии са с 20% повече, като висшето училище запазва правото си да разпределя бюджета по това перо.

Осигурените от Министерството на образованието средства са близо 1 милион лева и се осигуряват от резерви на ведомството.

За следващата година ще се заложат близо 3 милиона лева за стипендии, защото се вдига минималният и максималният праг на размера, който се отпуска.

Увеличават се и праговете на стипендиите, изтъкна Кунева. Ако досега минимумът на стипендията е била 50 лева, той ще стане 70 лева. Максимумът сега е 120 лева и се увеличава на 150 лева, каза Кунева. Увеличават се и средствата за награди - сега са до 200 лева, а от следващата година ще са до 300 лева.

По думите на Кунева европейски стипендии не могат да заместят националните в грижата за студентите. Проектът за европейски стипендии след години може да не продължи, но държавата трябва да изпълнява ангажимента си, каза тя.

Миков обаче предупреди, че може отново да се стигне до напрежение, свързано със стипендиите, ако висшите учебни заведения не успеят да се вместят в рамките на отпуснатите им бюджети.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още