IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разликите в образователното ниво по градове се отразяват на икономиката

Министерството на образованието ще промени начина на оценяване на изпита след седми клас догодина

10:35 | 06.06.16 г.
Разликите в образователното ниво по градове се отразяват на икономиката

Големите разлики в образователното ниво в големите и малките градове у нас се отразяват на икономиката ни, каза Боян Захариев от Институт "Отворено общество" пред БНР.

По думите му проблемът на нашата образователна система е, че сегрегира децата по социално-икономически статус и по способности в отделни училища. Това води до пагубни резултати за разпределението на уменията и за цялата икономика, смята той. Според него са нужни мерки за преодоляване на този дефект, а не просто да се констатира.

Според Захариев незадоволителните резултати при седмокласниците доказват, че те се явяват на такъв решаващ изпит доста рано. 

„След седми клас е малко рано за децата да се явяват на такива тестове. Аз бих казал, че това може да стане някъде две години по-късно, особено когато резултатите им са натоварени с толкова важни последствия за тях”, каза той.

Според Захариев формата на тестове за национално външно образование има много недостатъци и не дава обратна връзка на децата.

„Започват вече съмненията около тестовете като най-подходящата форма за установяване на знанията”, каза експертът. Той се съгласи, че тестовата форма на изпитите е нещо като „фаст фууд”, или нещо евтино, с което се проверява масово знанията на хиляди деца, но има огромни недостатъци. На първо място Захариев посочи новите технологии, които позволяват лесно да се преписва. Второ - не дава обратна връзка, защото тестът не казва какво да направи ученикът, за да подобри знанията си.

Той изрази мнение, че през следващите години ще се наложи по-генерално да се ревизира концепцията за тестовете. Ще е е хубаво и децата да учат там, където поискат и да няма паника за добри и лоши училища, което се случва в момента.

Зам.-министърът на образованието Диян Стаматов коментира днес по bTV, че промяна в начина на оценяване на изпита след седми клас ще бъде бъде цел на Министерството на образованието в следващата година. Причината е, че сегашната система не отразява реалните знания на седмокласниците. Идеята идва след рекордния брой двойки на изпита по математика след седми клас.  

„Тазгодишната скала, отразяваща от 2 до 6, явно вече не показва достатъчно добре степените на подготовка на учениците”, каза той.

 „Явно е, че има проблем и то е много сериозен. От няколко години има тенденция към понижаване на знанията на учениците по математика”, допълни Стаматов.

 Според него трябва да се постави основен акцент в преподаването на логически задачи, които са с текстови вариант. Да не са толкова елементарни и опростени. Това става с много повтаряне и усилия. Не може при еднократно решаване на задача да се очаква резултат”, заяви зам.-министърът.

Според него проблемът е, че учениците не се концентрират върху задачите, които им се поставят. Не разбират условието, не го четат докрай и отговарят веднага, без да обмислят текста. Именно затова и резултатът е негативен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още