IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При терористичен акт президентът ще има право да обяви извънредно положение

В такъв случай ще следват ограничения на права и свободи, предвижда проектозакон

11:20 | 06.06.16 г.
При терористичен акт президентът ще има право да обяви извънредно положение

При терористична атака Народното събрание и президентът ще имат право да обявяват извънредно положение. Това предвижда проект на Закон за противодействие на тероризма, който е публикуван за обществено обсъждане. В такъв случай ще настъпят  ограничения на права и свободи. Такива ограничения се предвиждат и в случай на антитерористична операция.

Създаването на закона се налага, тъй като противодействието на тероризма се осъществява от множество органи и е необходим ефективен механизъм за противодействие, пише в мотивите.

С проекта се предлага собственици и ползватели на обществени сгради, училища и детски градини да разработват и прилагат мерки за противодействие на тероризма. 

При терористичен акт обявяването на извънредно положение ще се оповестява чрез медиите.

Държавните органи ще имат право да ограничават или забраняват полети на самолети и да въвеждат особен режим на корабоплаване, да забраняват преминаването през границата, да ограничават движението по основни пътни артерии, да ограничават движението на влакове.

Те ще имат право да ограничават свободното придвижване и да установяват контрол върху гражданите и превозните средства, да забраняват провеждането на събрания и митинги.

Мобилните оператори ще са задължени да осигуряват на компетентните органи достъп до мрежата или услугите, както и възможност за безвъзмездно ползване на електронни съобщения чрез мрежата. При разпореждане те ще трябва временно да прекъсват работата на електронните съобщителни мрежи.

При антитерористична операция МВР ще прави проверки в съответната зона за самоличност на лицата с право за задържане при невъзможност тя да се установи. Полицията ще има право доброволно или принудително да извежда лица, да мести превозни средства, да ползва автомобили на организации и физически лица например за превозване на пострадали до болници (без дипломатически автомобили).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още