fallback

Христина Христова: Безусловният базов доход гарантира регрес

Според бившия социален министър в България само за една година няма да стигне целият държавен бюджет от 40 млрд. лева за безусловен базов доход

22:05 | 06.06.16 г. 50
Автор - снимка
Редактор

Безусловният базов доход ще гарантира регрес, заяви бившият социален министър Христина Христова в предаването Денят ON AIR по телевизия Bulgaria ON AIR.

“Дават се доводи, че този метод ще донесе социалната справедливост. Идеята е, че има достатъчно средства, за да се раздадат поравно на обществото, да не изпадат хората в лишения и да се развият обществените услуги, защото гражданите ще са платежоспособни и ще употребяват всякакви услуги с парите си", обяснява Христова същината на идеята. "Как тогава ще мотивираме хората да полагат труд и да се стремят към образование и усъвършенстване?", попита тя. "При нас само за една година няма да стигне целият държавен бюджет от 40 млрд. лева за безусловен базов доход. Това съвсем не е в основата на социалната справедливост. Говори се за събиране на тези средства от ДДС и акцизи, след което да се разпределят равни суми на калпак", коментира още Христова. Тя добави, че България има справедлива система, която се нарича гарантиран минимален доход. Държавата е поела ангажимент, че никой не може да изпада под този минимален доход.

Припомняме, че в неделя в Швейцария се проведе референдум за безусловния базов доход, на който населението масово отхвърли идеята.

Подробности вижте в целия разговор:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:41 | 14.09.22 г.
fallback