IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът одобри старта на единната туристическа информационна система

Очаква се системата да изсветли сектора и да допринесе за по-добра събираемост на постъпленията от туристическа дейност

14:44 | 15.06.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Правителството одобри промени в Закона за туризма (ЗТ) в частта му за Единната система за туристическата информация (ЕСТИ), съобщават от пресслужбата на кабинета. С предлаганите на Народното събрание промени се въвежда ново правило, съгласно което министърът на туризма разработва, изгражда и поддържа Националния туристически регистър като единна информационна система.

ЕСТИ ще свърже в реално време регистрите на хотелите с министерствата на туризма и на вътрешните работи, Националната агенция за приходите и общините. Очаква се системата да доведе до изсветляване на сектора и да допринесе за по-добра събираемост на постъпленията от туристическа дейност. Процедурата за обмен и обработка на данните от регистрите на настанените туристи ще е улеснена.

Отделянето на тези текстове от другите изменения в ЗТ се налага поради важността на системата и за да се ускорят сроковете за създаването й, тъй като общественото обсъждане по закона бе удължено до постигане на работещи и балансирани решения в частта, регламентираща къмпингуването и мерките за насърчаване на развитието на планинския туризъм, уточнява се в съобщението.

Според промените лицата, извършващи хотелиерство, са длъжни да водят регистър за настанените туристи със състав на данните, утвърден от министъра на туризма и публикуван на интернет-страницата на министерството.

Регистърът може да се води алтернативно по един от следните начини - чрез централизира информационна система, поддържана от министъра на туризма, достъпна чрез публично уеб-базирано или друго приложение за онлайн достъп; чрез избрана от лицето, извършващо хотелиерство, информационна система, отговаряща на изискванията на Закона за електронно управление, или на хартиен носител по образец, утвърден от министъра на туризма.

За местата за настаняване от клас "А" регистърът се води задължително по едни от двата начина по избор на хотелиера - чрез централизираната информационна система или чрез избрана от него информационна система, отговаряща на изискванията на ЗЕУ. За местата за настаняване от клас "Б", за туристическите хижи, туристическите учебни центрове и туристическите спални, както и за ротели, ботели и флотели регистърът може да се води и на хартиен носител.

Данните се въвеждат в ЕСТИ ежедневно чрез публично достъпен уеб или друг интерфейс, чрез сигурна комуникационна сесия за свързаност. Когато туристически обекти се намират в труднодостъпни и/или отдалечени райони, за които липсва комуникационна свързаност, вписването се извършва веднъж седмично. Тези райони се определят от министъра на туризма и се публикуват на интернет страницата на министерството въз основа на данни от Комисията за регулиране на съобщенията.

Законът създава яснота за информацията в регистрите за настанените туристи, постъпваща в ЕСТИ.

Първата група включва данни за български туристи и туристи от Европейския съюз, от държави - страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство, както и от Конфедерация Швейцария. За тях хотелиерите ще бъдат задължени да предоставят информация единствено за броя им, датата на регистрация и датата на отпътуване. Втората категория данни се отнася до туристи от трети страни. За тях ще се предоставят и запазват данни, включващи както броя им, така и идентифицираща информация - име, дата на раждане, гражданство, номер и серия на документ за самоличност.

Данни за настанените туристи в ЕСТИ няма да бъдат публични, като достъп до тях ще имат само определените от закона институции. При неизпълнение на задълженията, свързани с регистрите за настанените туристи, са предвидени административни наказания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още