IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общини и министерства ще си купят 44 екоавтомобила по проект

Пилотната схема беше обявена в края на март и е с бюджет 1 млн. лв.

16:46 | 16.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Общо 34 електрически и 10 хибридни автомобила ще бъдат купени с помощта на Националния доверителен екофонд (НДЕФ), а използването им ще доведе до спестяване на 138 т въглероден диоксид годишно, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Пилотната схема беше обявена в края на март и е с бюджет 1 млн. лв.

Одобрени са проектите на 22 общини, 3 министерства и Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“. Институциите ще получат субсидия от 20 хил. лв. за електромобил и по 10 хил. лв. за хибриден тип plug in.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще се сдобие с два екоавтомобила – един електрически и един хибриден. 

„Автомобилът, на който сега се возя, е 10 годишен, дизелов, и със замяната му ползите ще са видими - нулеви емисии, по-малко замърсяване на въздуха и по-малко шум“, каза министър Василева.

Тя обясни, че целта на пилотния проект е да бъде даден пример на обществото за използването на по-екологични превозни средства. Сега предстои одобрените кандидати да обявят обществени поръчки за избор на доставчици, което ще отнеме не повече от два месеца. Очаква се първите превозни средства по пилотната схема да тръгнат по пътищата през ноември.

Пилотната схема ще бъде развита и през следващата година. Обмисля се подпомагане на държавните и местните власти за закупуване на микробуси, но това зависи от резултатите на програмата.

Новите екологични транспортни средства ще изпълняват различни функции. Някои от тях ще обслужват строителни обекти, с други  ще се извършва контрол по пътната мрежа. Инспекцията по труда ще се сдобие с 3 електромобила, с които ще  контролира спазването на трудовото законодателство. Министерството на икономиката ще покрива куриерски нужди, а община Трън ще използва автомобила за целите на социалния патронаж.

Електромобилите са освободени от данъци, а от вчера влязоха в сила и по-ниски екотакси при закупуването им. Те са с 30% по-ниски за електромобилите и 15% по-ниски за хибридните.

Към октомври 2015 г. у нас са регистрирани 444 електрически превозни средства, но се надяваме броят им да се увеличава, каза екоминистърът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още