IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Германия ни е приоритетна

Няма тема, по която да нямаме разбиране със страната, категоричен е премиерът

19:46 | 17.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Министър-председателят на Република България Бойко Борисов и президентът на ГБИТК Тим Курт. <em>Снимка: ГБИТК</em></p>

Министър-председателят на Република България Бойко Борисов и президентът на ГБИТК Тим Курт. Снимка: ГБИТК

Германия ни е приоритетна, а със страната сме в прекрасни отношения. Това каза министър-председателят на Република България Бойко Борисов по време на общото събрание на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), което се проведе на 16 юни 2016 г. в София, съобщават от камарата.

Премиерът насочи вниманието към факта, че въпреки сложната ситуация България има своите успехи и предимства: ниски данъци, ръст от 3% през 2015 г., новоприетия закон за съдебната власт.

Борисов подчерта, че България използва средствата от Европейския съюз по възможно най-рационалния начин.

„И вие самите се възползвате всеки ден от тях“, обърна се премиерът към участниците в Общото събрание. Според него европейските фондове в България са от полза за немските инвеститори у нас, от една страна – чрез пряко участие на самите тях в обществените поръчки, а от друга страна – индиректно във връзка с производството и спедицията.

„Там, където построихме магистрали, заводите са толкова много, че не смогваме с работна ръка“, оцени той.

Премиерът заяви, че полага усилия за развитие на Северозападна България, за да могат да се увеличат инвестициите в региона. Във връзка с набавянето на квалифицирани кадри той подчерта, че се полагат усилия в сферата на образованието, резултатите от които обаче ще станат видни след години.

Бойко Борисов заяви, че Германия е приоритетна за България.

„В прекрасни отношения сме и с канцлера Меркел, с Десницата, както и с лявата партия в лицето на нейните представители. Няма тема, по която да нямаме разбиране“, категоричен е премиерът.

В изказването си Бойко Борисов засегна редица проблеми, пред които е изправена страната ни, като например бежанската криза и приемането на България в Шенгенското пространство. По отношение на отстояването на позициите на България пред ЕС Борисов подчерта, че „твърдост не означава невъзпитаност или незачитане на другите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още