IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежката B2Holding придобива Агенция за събиране на вземания АД

Дружеството стъпва за пръв път на пазара на необслужвани дългове в България и на практика се сдобива с дъщерно в Румъния

14:17 | 20.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Норвежката B2Holding придобива Агенция за събиране на вземания АД

Норвежката компания за изкупуване и събиране на задължения B2Holding ASА придобива Агенция за събиране на вземания АД (АСВ), което оперира в България и Румъния, съобщават дружествата.

Сделката за покупката на 100% от акциите на АСВ е сключена на 9 юни. На практика B2Holding купува регистрираната в България компания чрез холандското си подразделение Ultimo Netherlands BV и придобива контрол над дъщерните дружества на АСВ - румънското D.C.A. и специализираното в събирането на просрочени дългове на юридически лица у нас Smart Collect.

Цената на сделката не се съобщава.

С придобиването на АСВ норвежката компания разраства бизнеса си в географски мащаб и си подсигурява платформа за силен растеж на два от най-големите пазара за изкупуване на дългове на Балканския полуостров, пише в прессъобщението.

България е напълно нов пазар за B2Holding, като очакванията на норвежците са за силен ръст на сделките за придобиване на необслужвани кредити в краткосрочен етап. На практика нов чуждестранен инвеститор навлиза в страната и стъпва на пазар, оценяван на близо 2 млрд. лв.

Румъния пък е най-големият пазар на Балканите по брой сделки за придобиване на необслужвани кредити. Норвежката компания вече е придобивала портфейли с просрочени задължения в северната ни съседка, но до момента не е разполагала със свое дъщерно подразделение.

„Силно впечатлени сме от постигнатото от мениджмънта и екипа на АСВ през изминалите пет години. Убедени сме, че в тяхно лице разполагаме с отличен партньор, който ще генерира силен растеж за бизнеса ни в България и Румъния", коментира изпълнителният директор на B2Holding Олаф Дален Цаал.

Със сделката за АСВ B2Holding вече развива дейност в общо 14 страни, в 12 от които със собствени дружества - Норвегия, Швеция, Финландия, Естония, Латвия, Полша, Хърватска, Сърбия, Словения, Черна гора, Румъния и България. Норвежката компания има 1 500 служители и е придобила повече от 4 млн. броя вземания за над 3 млрд. евро.

Агенция за събиране на вземания АД е специализирана в изкупуване на необезпечени задължения на физически лица към банки, финансови институции, доставчици на комунални и телекомуникационни услуги и др.

Тя е една от двете водещи компании в България в този сегмент. Реализираните от АСВ приходи за 2015 г. са в размер на 5,9 млн. евро, а печалбата й – 1,9 млн. евро. Служителите на Агенция за събиране на вземания в България са 140, а в Румъния - 40.

Основана е през 2010 г. от Мартин Деспов и Нина Станчева, които са експерти с дългогодишен професионален опит в областта. През 2011 г. АСВ е вписана в регистъра на финансовите институции на Българска народна банка. През 2013 г. е основано дъщерното дружество в Румъния D.C.A. През 2014 г. АСВ регистрира и дъщерното си дружество Smart Collect, специализирано в събирането на просрочени задължения на юридически лица. Агенция за събиране на вземания АД и Smart Collect са членове на Асоциацията на колекторските агенции в България.

Стратегическата цел на B2Holding е да се превърне във водеща в своя бизнес в Европа. В допълнение към основната си дейност, която е придобиване на необслужвани кредити в банковия сектор и в събирането на просрочени вземания от името и за сметка на трети страни, компанията предоставя информация и изготвя оценки за кредитоспособността на потребители

Стратегията на B2Holding включва инвестиции в изкупуването на портфейли с необслужвани или частично обслужвани задължения, както и придобиване на съществуващи колекторски агенции със силни позиции в своите сегменти и развитие на бизнеса им след това.

Броят на сделките на т.нар. колекторски агенции се увеличи с приближаването на проверката на качеството на активите и стрес тестовете в банковата система, тъй като редица банки прочистиха портфейлите си чрез продажби на необслужвани вземания. Традиционно комунални и телекомуникационни дружества пък преотстъпват тези услуги на дружества за събиране на вземания.

По данни на Асоциацията на колекторските агенции в България, представени в края на март 2016 г., общият обем на възложените задължения на колектори през 2015 г. нараства до над 1,96 млрд. лв. от 1,43 млрд. лева за предходната 2014 г. Над 60% от обема е възложен от банките. Телекомите са другите основни клиенти на бранша, докато делът на продадените необслужвани бързи кредити намалява до 6%.

Според статистиката през 2015 г. на колекторски агенции са прехвърлени 456,7 млн. лв. необслужвани дългове, като само за последното тримесечие на годината, което по принцип е най-активно в това отношение, сделките надхвърлят тези, сключени през цялата 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още