fallback

Кои терапии си заслужава да бъдат платени от публичните фондове?

Скоро оценката на здравните технологии ще подпомага властите за информирано решение, каза директорът на ARPharM Деян Денев

11:24 | 20.06.16 г.

От тази година финансиращите институции в здравеопазването ще могат да разполагат с доказателства, така че да вземат информирано решение за това коя терапия да бъде плащана от публичните фондове. Това каза Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), пред телевизия Bulgaria ON AIR по повод предстоящия здравен дебат на тема „Иновации и оценката на здравните технологии – ползи и предизвикателства”.

Организираният от Investor.bg и Puls.bg форум ще се проведе на 24 юни в София хотел Балкан.

Денев обясни, че от тази година вече има нова регулация, въведена от здравното министерство, според която ще се прави Оценката на здравните технологии (ОЗТ). Това е експертно решение на специална комисия, чиито доклади ще съдържат доказателства за иновативните лекарства, които ще подпомогнат властите за информираното решение дали то да бъде платено с публични средства, или не.

Оценката на здравните технологии е нещо, което се случва и в България от няколко години. За да се допусне до системата за реимбурсация даден иновативен препарат обаче, досега се оценяваше по точкова система, посочи Денев. От началото на годината, в допълнение към тази система, се въвежда и механизмът на оценката на здравните технологии, на който разчитаме да докаже клиничните и икономически предимства на даден иновативен медикамент, обясни той. 

По думите му в началото на прилагане на механизма индустрията вижда опасности от допълнително забавяне на достъпа до иновативни терапии. Денев напомни, че и в момента пациентите чакат за иновативни терапии. В ЕС обикновено се чака около три години, за да започне съответната здравна каса да плаща терапията, каза експертът. Притесненията на индустрията са новата регулация да не доведе до допълнително забавяне.

Работим с властите, за да не позволим това да се случи, заяви Деян Денев. Той вярва, че съвместната работа на индустрията със здравните власти ще доведе до позитивен резултат.

Денев напомни, че в медицината новите технологии за последните десет години са постигнали големи успехи в лечението на пациентите.

При онкологичните заболявания например за последните 10 години смъртността в развитите държави е намаляла с 20 процента чрез новите терапии. Медицината се развива, вече двама от трима с онкозаболяване живеят повече от пет години след началото на терапията, което е много голям напредък, коментира специалистът.

Чакаме и нова революция при лечението на онкозаболяванията чрез въвеждането на т. нар. комбинирани терапии, които не засягат здравите клетки. Очакват се и нови лечения за болестта на Алцхаймер. И когато се решава дали да се плащат тези терапии, правителствата имат нужда от информация и именно тук е ролята на оценката на здравните технологии – тя е мост между науката и технологиите, посочи Денев.

България е последната държава от Европейския съюз, която въвежда оценка на здравните технологии.

Наредбата за ОЗТ вече е в ход, но не се приема еднозначно от всички страни. Сформирана е работна група, която в преговори с министерството да промени наредбата, така че при прилагането й в България да се оценят ползите от този механизъм наред с тези на иновативните медикаменти. 

Какви са ползите от въвеждането на оценка на здравните технологии в България, в какви посоки индустрията вижда промените? По тези въпроси ще се проведе дискусията на 24 юни.

Здравен дебат се провежда с подкрепата на AMGEN – генерален партньор, Roche, Novo Nordisk и Astra Zeneca.

Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) е институционален партньор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:43 | 14.09.22 г.
fallback