IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП поиска оставката на Румяна Бъчварова

Социалистите смятат, че само оставка на ръководството на МВР ще спре провала в системата

10:38 | 23.06.16 г. 3
БСП поиска оставката на Румяна Бъчварова

Откакто Корнелия Нинова застана начело на БСП, призивите към управляващите за оставки не спират. И днес от левицата не направиха изключение и Красимир Янков призова МВР шефът Румяна Бъчварова да си тръгне до седмица, за да спре провала в системата.

Според него проблемите с битовата и с организираната престъпност се засилват и единственият изход от ситуацията е оставката на цялото ръководство на МВР.

"Преди дни Румяна Бъчварова направи фундаментална констатация, че битовата престъпност отразява всички икономически и социални проблеми в обществото. Ако приемем, че това е първото осмисляне на ГЕРБ на истинската функция на МВР като система за сигурност, от действията и бездействията, на което има последствия за всички области в живота на хората, възниква въпросът какви са щетите от цялото управление на ГЕРБ“, коментира Янков.

Той допълни, че в малките населени места, където безработицата е почти 100%, престъпността е с огромни размери, което стана и причина да бъде пратена жандармерия по селата.

"Две години по-късно Бъчварова откри, че е нужна организация, която да осигури използването на всички ресурси на МВР, а последната идея е местните комисии по сигурността да отговарят за реда, което обаче е прехвърляне на отговорност“, разкритикува социалистът.

Според него МВР се е провалило и в борбата с бандитите и това се доказва от стрелбата в Слънчев бряг, която носи всички белези на акция на организираната престъпност без значение какъв е поводът.

Той отсече, че това се отразява на туристическия сезон.

"Липсата на вътрешна информация, постъпваща от обезпечени източници на МВР за намерения и действия, планирани от криминалния контингент, е очевидна, както и липсата на бърза реакция на МВР в такива случаи. Бъчварова установи, че ключовият участник Митьо Очите е честен бизнесмен и това две години, след като е излежал присъдата си“, каза още Янков.

Според него строгият пропускателен режим в Слънчев бряг е чиста полицейщина спрямо почиващите в курорта.

Янков смята, че МВР се е провалило и при контрола на границата с Турция, защото залавянето на мигранти във вътрешността на страната доказвало, че има канали за преминаване, а пък довършването на оградата на браздата с Турция се бавило и оскъпявало.

Янков повтори и старата теза на БСП, че новият закон за МВР ще доведе до масово напускане на полицаи и силовото министерство няма да може да работи поради недоокомплектоване.

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
:) ами Нинова изглежда не е т.ъ.п.а и атакува слабите министри, а то матрял за атаки дал Бойко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 7 години
В случаят са прави от БСП. По времето на кроткият Орешарски поне отвреме навреме жандармерията всяваше респект по селата, при "големият мъж" бойкоборисов, жалката министърка на вътрешните работи в прав текст заявява, че МВР няма да пази хората по селата - и това освен всичко друго е директна почти покана към хъхрешките бандити и убийци да крадат, тероризират и убиват на воля !!!Не само сваляне от постът и, но и СЪД за бъчварова, дано е проклета !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
power grid
преди 7 години
КурДАлия много си е повярвала.КурДАлия президент президент
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още