IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличават се санкциите при измами с биопродукти

Нова наредба позволява пълно или частично отнемане на сертификата на биофермите при доказани нарушения

12:35 | 29.06.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;</em><em>freeimages.com</em></p>

Снимка: freeimages.com

След препоръки от Европейската комисия България е затегнала контрола за измамни практики с биопродукти. Това заяви пред журналисти заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров, който участва в конференция за биоземеделие. Той посочи, че от няколко месеца е променен Законът за общата организация на пазарите, а от вчера вече действа наредба с разписани санкции при некоректни практики. 

По думите му досега не е имало адекватни мерки, ако потребителите бъдат подведени.

Наредбата позволява при съмнение за нарушени правила временно да бъде отнет сертификатът за биопрозводство на съответния фермер. Цветан Димитров увери, че това няма да става произволно.

Той допълни, че до пролетта на тази година биоземеделието е било контролирано от шестима служители на агроминистерството. Сега те са близо 100 във всички областни дирекции „Земеделие“. „Разчитаме тези хора не да ловят производителите като престъпници, а да има превенция, да правят проверки и да дават консултации на място“, обясни той.

В публикуваната в Държавен вестник Наредба за изменение на Наредба № 1 от 2013 г. за биологично производство  е приложен списък с действия в случай на нарушения. Те включват предписване на мерки, налагане на забрана за пускане на определена партида на пазара като биологична, временно или пълно отнемане на сертификата на производителя.

Пред участниците в конференцията  Цветан Димитров заяви, че все повече фермери се насочват към земеделско производство. 

Към края на 2014 г. в България са регистрирани 4092 биологични производители и търговци, а през 2015 г. операторите в системата вече са 4800.

В последните 5 години ежегодно се увеличават площите за биопроизводство, както и сертифицираните екологично чисти райони. През 2014 г. биофермите обработват 74 351 ха, или с около 40% повече спрямо предходната година.

По биологични методи се отглеждат основно трайни насаждения на 65% от всички площи с органични култури, както и пшеница, ечемик, овес, слънчоглед и маслодайна роза. Значителен дял има и биологичното винопроизводство.

През миналата година са произведени над 38 хил. т растителни биопродукти.

Биологичното животновъдство също расте. С най-голям дял са пчелите, овцете и козите.

Основно фермерите реализират произведените биопродукти в Европа, а част от реколтата се изнася и в трети страни извън ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
За крива краставица - 50 кинта ! Да се научат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още