fallback

България предлага на ЕК алтернативен вариант за газовите тръби

Вместо да продадем част от "Булгартрансгаз", може да разделим оператора от собствеността, каза премиерът

15:54 | 01.07.16 г. 4

България предлага на ЕК алтернативен вариант за газовите тръби, заяви пред журналисти в парламента премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА.

Преди дни премиерът съобщи, че антитръстовите регулатори на Европейския съюз са поискали от България да продаде държавния оператор на газопреносната мрежа "Булгартрансгаз". В противен случай страната ще бъде изправена пред глоби в размер до 300 млн. евро. 

Днес той уточни, че от дълго време в Европа тече процедура да се раздържавяват всички тези компании с различни оператори.

„На комисаря Маргрете Вестегер доста обстойно й обяснихме защо в България това не искаме да се случи и защо е опасно за страната ни“, каза Борисов. Той посочи, че е обяснил същото и на Жан-Клод Юнкер и на Доналд Туск.

„Предложили сме две-три алтернативни решения - да разделим самия оператор от собствеността, надявам се да го приемат“, каза премиерът. Той добави, че вицепремиерът Томислав Дончев и енергийният министър Теменужка Петкова водят активна преписка по тази тема.

Освен това Борисов добави, че е поставил задача на външния министър Даниел Митов за срещата в Сочи - да нормализира крайно острата позиция на Русия към България.

Даниел Митов е на среща на външните министри на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество в Сочи и в рамките на форума ще има двустранна среща с руския си колега Сергей Лавров.

В отговор на въпрос премиерът отново коментира двойните стандарти в ЕС. "Не може да кажеш, че "Южен поток" е лошо за Европа, а "Северен поток" 1 и 2 са хубаво за Европа", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:16 | 13.09.22 г.
fallback