IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ предлага президентските избори да са на 6 ноември

БСП настоява вотът да е на 23 октомври

11:12 | 06.07.16 г. 1
ГЕРБ предлага президентските избори да са на 6 ноември

Управляващите от ГЕРБ ще предложат на останалите партии в парламента вотът за държавен глава да се проведе на 6 ноември, а балотажът да е на 13 ноември. От БСП пък искат изборите да са на 23 октомври.

Кое от двете предложение ще надделее - предстои да видим, след като бъде обсъдено в парламента. Предложението на ГЕРБ още не е внесено официално, нито пък това на социалистите.

Традиционното време за първи тур на президентските избори е краят на октомври, но този път управляващите планират вотът да е с две седмици по-късно от обичайното, защото не е удачно лятото да се прави предизборна кампания.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче смята, че вотът трябва да е на 23 октомври, за да бъде чист ноември от кампании. Мотивът й е, че през ноември се приема държавният бюджет за следващата година. Нинова дори обвини управляващите, че искат да потулят бюджета, заради което са предложили датата 6 ноември.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев се съгласи с аргумента на БСП, че не е добре да има кампания по време на приемането на макрорамката за следващата година. Според него насрочването на датата е преди всичко технически въпрос, но явно искането на ГЕРБ денят на вота да е по-късно, е защото не са готови с кандидати за "Дондуков" 2.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов пък смята, че няма никаква разлика дали датата на президентските избори ще бъде 23 октомври или 6 ноември.

"На 23 октомври е рожденият ден на ВМРО, ставаме на 124 години и е по добре за нас да има избори тогава, но има доста технически неща, които трябва да се свършат преди започване на кампанията, така че може да е и по-късната дата", отбеляза Каракачанов.

Още политически новини четете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 7 години
Защо не ги направят за Коледа Прекрасно време Всички са си в къщи имат високо настроение и преди Коледа ще имаме президент Прекрасно събитие за празнуване на Коледа и Нова година Вижте все ми е едно кога ще бъдат изборите -аз винаги гласувам и упражнявам демократичното си право Но си мисля че изборите се отдалечават във времето защото нито една партия все още няма кандидат Първо ГЕРБ казаха че имат кандидат после че имат няколко но упорита го крият като същевременно отлагат изборите Б С П Р Б ДПС и всякакви националисти откровенно си признават че още нямат кандидат Може би истината е че все още никои няма кандидат и упорито го търсят даже и на разклонения по магистралите Е все някога ще се наложи да си извадят кандидатите За да имаме все пак избор да изберем най добрия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още