IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермерите в Добруджа засега отчитат по-високи добиви на пшеница

Над половината от масивите вече са ожънати

10:22 | 14.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Повече и по-качествена пшеница от миналата година прибират земеделските стопани в Добричко. Над половината от масивите с пшеница вече са ожънати. Областта традиционно произвежда най-много зърно в страната, като тази година площите, засети с пшеница, са близо 1,2 млн. декара. 

Средният добив от декар пшеница в областта засега е с 20 кг повече от миналата година, като най-много - по 605 кг от декар, прибират в Балчишко, съобщи БНТ.

Там, където стопаните са си свършили много добре работата, добивите по неофициална информация за района на Добрич варират между 600 и 900 кг, казва проф. Иван Киряков - директор на Добруджански земеделски институт.

И при добре свършена работа обаче, времето понякога проваля очакванията на земеделците. В землището на село Владимирово дни преди жътвата за час са паднали над 100 литра на квадратен метър дъжд.

Засегнати са българските и френските сортове, а полегналото жито  е  по-трудно за прибиране.

Независимо от добивите, качеството на българските сортове пшеница е повече от добро, казват специалистите. Цената за хлебното зърно обаче е 250 лева за тон и сделки няма.

В ход е и жътвата на лавандула в Добруджа. Средният добив при ароматното растение е 650 кг от декар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още