IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВНР препоръча на българските граждани да се въздържат от пътуване в Турция

Специалните служби у нас следят ситуацията в южната ни съседка, съобщи правителствената пресслужба

00:57 | 16.07.16 г.
МВНР препоръча на българските граждани да се въздържат от пътуване в Турция

Неясна остава ситуацията в Турция - военните съобщават по държавната телевизия, че са превзели властта. В същото време премиерът Бинали Йълдъръм е категоричен, че демокрацията ще бъде защитена.

По CNN Turk включиха и президента Реджеп Тайип Ердоган по Skype, в което той призова турците да излязат на улицата и да демонстрират "гражданска защита на демокрацията", допълва Ройтерс. Руската информационна агенция ТАСС пък съобщава, че Ердоган е поискал разрешение да отпътува за Германия. 

ТАСС допълва за сблъсъци на площад "Таксим" в центъра на Истанбул. Световните медии съобщават и за стрелба и взривове в Анкара. Танкове са обсадили сградата на турския парламент в столицата. По информация на БНТ танкове има и пред българското посолство в Анкара. 

Българското Министерство на външните работи (МВнР) препоръчва на българските граждани засега да се въздържат от пътуване в Турция, съобщи правителствената пресслужба.

"В Република Турция се извършва опит за военен преврат. Военните, които стоят зад опита за преврат, обявиха военно положение. Всички летища са затворени за граждански полети. Достъпът до социалните медии е прекъснат", е записано в извънредното съобщение на външното министерство.

ОТ МВнР публикуваха и дежурните телефони на посолството на България в Анкара, на които българите могат да потърсят съдействие по време на своя престой в Турция:

+ 90 312 467 20 71; + 90 312 427 51 42 и + 90 533 376 37 69 (мобилен)

Препоръка за въздържане от пътуване в Турция отправят и повечето външни министерства в страните от НАТО. Държавният департамент на САЩ препоръча на гражданите си да потърсят убежище и да не излизат на улиците. Върховният комисар по външните работи на ЕС Федерика Могерини призова всички страни в конфликта в Турция към сдържаност и уважение на демокрацията. 

Министър-председателят Бойко Борисов е провел разговори с председателя на ДАНС, ДАР, министрите на вътрешните и външните работи и с всички ръководители на спецслужби у нас, допълват от Министерския съвет. Всички служби следят ситуацията.

Гранична полиция е засилила патрулите по българо-турската граница. В МВнР се провежда извънредно заседание по ситуацията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още