fallback

Борисов: Политическата класа трябва да се обедини заради енергийните проекти

Според премиера България трудно ще продаде двата реактора за АЕЦ "Белене"

14:25 | 06.08.16 г. 21

Политическата класа в България трябва да се обедини, за да могат да бъдат реализирани големите енергийни проекти със съдействието на Европейската комисия (ЕК).

Това коментира премиерът Бойко Борисов по време на откриването на Център за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” във Варна, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

“Присъдата към България е да си плати и да си вземе двата реактора. В тази ситуация, ако политическата класа в България има по-добри решения, с радост ще ги чуя. Но през годините показаха, че само приказват. Две правителства се извървяха, и на Станишев, и на Орешарски, и няма един метър помръднато напред”, посочи Борисов пред журналисти.

Борисов изрази надежда, че съвместните експертни екипи, които бяха договорени в телефонния разговор с руския президент Владимир Путин, ще предложат бързо варианти и за АЕЦ „Белене”, и за „Южен поток“, които да устройват както България, така и руската страна.

Той обясни, че е избрал обратния на предишното правителство подход - Европейската комисия да е водеща по енергийните въпроси, и даде за пример изпратеното до българското правителство писмо във връзка с енергийните проекти.

„Благодарен съм на комисарите и на Жан-Клод Юнкер, че в писмото си казват, че европейският газов хъб може да поеме и руска газ. Две години аз направих пътека в Брюксел, в Европа, до всички лидери. И аз съм благодарен на ЕК, че най-накрая разбраха в каква ситуация насам сме поставени от 2006 г.”, каза Бойко Борисов.

Той допълни, че Путин е посочил, че иска да помогне на България и затова ще изпрати експерти у нас. „Всеки, който ми каже, че трябва да платим около 3 млрд. лв. и да вземем два реактора и да ги сложим в музей, аз мисля, че няма да е отговорно към хората, които се борят за всеки лев. Трудно бихме ги продали,  да не кажа невъзможно, защото те имат договор за 10 реактора с Иран и вместо да произведат общо 12 с българските, трябва да произведат осем плюс два”, каза премиерът.

Той коментира, че са направени стъпки, с които могат да се намерят инвеститори за газовия хъб „Балкан”. По отношение на „Белене” по думите на министър-председателя  има няколко варианта, като единият е ядрената централа да стане частен проект с малко участие на държавата.

„Евроатлантическата принадлежност на България не търпи коментар. Никой не трябва да има илюзии, че пътят на България не е НАТО и ЕС“, заяви още Бойко Борисов. 

За допълнителните сили на Frontex той обясни, че страната ни е поискала техника, офицери и помощ. „България трябва да положи огромни усилия“, заяви министър-председателят и подчерта, че от бюджета за тази година са предвидени 80 млн. първоначалната  вноска, с които ще започнат да се изграждат нови военни кораби.

Бойко Борисов посочи още, че магистрала „Хемус” е изключително важна.  „Взимаме мерки къде може да пуснем по-бързо лотове, за да облекчим максимално движението“, каза той и отчете, че приходните агенции работят много добре.

За споразумението за мигрантите с Турция премиерът заяви, че то е добро за България. „Миграционният натиск е по-малък в сравнение с миналата година. Ние ще се борим то да продължи“, заяви Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:07 | 11.09.22 г.
fallback