IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Организация предлага нов вариант за преминаване на Кресненското дефиле

Проектът се състои от серия "светли" и "тъмни" тунели и виадукти и велосипедно трасе на мястото на старата жп линия

14:42 | 15.08.16 г. 1
Организация предлага нов вариант за преминаване на Кресненското дефиле

Нов проект за участъка от магистрала “Струма” предлага неправителствената организация "Граждани за устойчиво развитие" и колектив архитекти като алтернатива на 15-км тунел, предава БТА.

Проектът съчетава скоростен път с магистрала и се състои от серия тунели и виадукти, като тунелите се предлага да са “светли” – с външна конструкия, и “тъмни” – минаващи през скалите.

Предвижда се и да има велосипедно трасе на мястото на сегашната ж.п. линия, коментира арх. Димитър Димитров, представител на организацията.

Идеята е в една “следа” с по три тунела да преминат магистрала с възможност за скорост от 140 километра в час с три активни платна и едно аварийно и железопътна линия за скорост от над 200 километра в час. В участъка между Симитли и Кресна тази следа ще е от система от светли ("облечени" в конструкция) и тъмни (минаващи през скалите) тунели, която ще замести дългия тунел от над 15 км, който се предвижда по проект.

По думите на Димитров това предложение се вмества в ценовата рамка на проекта от 600 млн. евро. В сумата влиза и изграждането на уникална велосипедна среда по трасето на старата железопътна линия.

Докато се строи обектът, сегашният път Е79 няма да се спира за движение, подчертава Димитров.

Проектът е изпратен до ресорните министерства, включително и до спортното министерство.

Припомняме, че служебното правителство на Георги Близнашки започна процедура по промяна на одобрения проект за изграждане на 15-км тунел през Кресненското дефиле заради опасенията за прекалено висока цена за строителството му.

Консорциум в състав „Пътпроект- 2000“ ООД, „Биас – М“ ЕООД, „Геотехника – АБС“ ООД, „Бондис“ ООД и „Свеко Енергопроект“ АД в момента проектира алтернатива за преминаване през дефилето. Проектът се очаква да бъде готов до края на годината, като трябва да бъде одобрен и от Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
tigerdragon
преди 7 години
Това е най-добрият и логичен вариант за трасе, който съм чул. Защо министерството не го прие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Звучи супер. Само дето ...кой ще го изпълни и кой ще се нагуши трябва да се види
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още