IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Георгиева: Бежанската вълна е като цунами, което може да ни удари

Досегашната система за интеграция на мигрантите е сбъркана и трябва да се промени, каза българският еврокомисар

10:27 | 18.08.16 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бежанската вълна в този свят, който се тресе от конфликти и природни бедствия, е по-мощна, тя е като бавно движещо се цунами. Ако не предприемем мерки за хората там, където те са, това цунами неизбежно ще ни удари и нас в Европа. Това коментира българският еврокомисар и зам.-председател на Европейската комисия Кристалина Георгиева пред БНТ.

Георгиева посочи, че досегашната система за интеграция на мигрантите е била сбъркана и трябва да се промени. По думите й системата за социална защита в ЕС трябва да бъде преосмислена.

"Проявяваме прекомерна толерантност, която води до отрицателни резултати и за нас, и за хората, които са дошли. Мъжът е навън и се интегрира, а жената си е в къщи, не знае езика и не се интегрира. Така следващото поколение е загубено за интеграцията", каза българският еврокомисар. 

Георгиева заяви, че няма да бъде пипнато нито едно евро от вече одобрените европрограми, защото "ако искаме Европа да се справи с която и да е криза, включително с бежанците, икономиката трябва да е силна".

Проблемът с бежанците може да бъде решен най-вече на мястото, където е възникнал и за това са отпуснати повече средства, каза още Георгиева. „За нас като европейци е много по-лесно да им помогнем там, отколкото да им помагаме тук. Тук е по-скъпо с пъти“, посочи еврокомисарят.

„Ние в Европа виждаме, че не сме готови. Не ни е лесно да приемаме хора, които са с друга култура и рискът, че Европа може да се окаже затворена, става все по-голям", призна еврокомисарят. И уточни, че "трябва да си помислим за устойчивото влизане на хора не само на пазара на труда, но и в обществото, което ги приема“.

Георгиева отхвърли като спекулации, че е възможният кандидат на ГЕРБ за президент. "В този политически цикъл нямам участие, не се предвижда и няма да се предвижда," каза Георгиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 2
power grid
преди 7 години
Бе тая мръша нали щеше да внася емигранти да оправяли качеството на матряла сега кво стана?Ако българският народ я избере за президент значи няма и грам мозък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 6
Petar
преди 7 години
Г-жо Георгиева, то се е видяло, че Вие ще сте следващия президент на България, така че прибирайте се вече и да се приключва. Оставете ги те ще се оправят с бежанците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
DarkStar
преди 7 години
Един чужденец може да поиска да се интегрира в чужда страна и да приеме нейните традиции и начин на живот, само ако те са по-добри от неговите собствени. При положение, че в почти цяла Европа липсва морал, упадъка на обществото е засегнало всички слоеве без изключение, няма как някой да иска да стане "като нас". Да вземе да краде от "държавата" ли?, да не си плаща данъците и осигуровките ли?, да замърсява мястото където живее без да му пука, да псува и да налита на бой ли ? Всъщност като се замисля, може би доста близо сме до интеграция на чужденците, щото самите ние правим така... просто сега виждаме как изглежда от страни някой друг да го прави... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 2
stanislavr
преди 7 години
"Мъжът е навън и се интегрира...", ама много сексуална излезе тая интеграция *** како! Пък европейките стискат кълки и даже се оплакват в полицията от преноса на гени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
Императорът
преди 7 години
Поне - за разлика от меркелова - дава признаци, че и иде мозъкът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 2
Dimat
преди 7 години
"Да ви имам" генетично извратеното "мислене" и поведение,политическа гмеж!Не беше ли тази "велика българка",(за телешкия булагарастански бульон),която преди две години му изрече "гениалната еврЕомисъл" ,че "бежанците" щели да ви подобряват гена?!През това време булгарбульонът я гледаше и слушаше в овчоВейно благоговение и въобще не реагираше на тези унизителни въобще за "човешките" същества наставления.Тогава духаше онзи бурен политически вятър и политиците реагираха съгласно "своите" убеждения.Сега,знаменитата пачаВрейшън,се завъртя,отново по вятъра,в унисон с "своите" убеждения.В едно е права - на такъв бульон,такава "нравственост"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още