IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И АБВ одобри Румен Радев за кандидат за президент

Генералът обещава да работи за балансирана външна политика и ясно разделяне на властите във вътрешен план

14:19 | 18.08.16 г. 1
<p>
	Ген. Румен Радев. <em>Снимка: БТА</em></p>

Ген. Румен Радев. Снимка: БТА

Очаквано ген. Румен Радев е кандидатурата и на АБВ за президент. Това обяви лидерът на партията Георги Първанов след заседание на Националния съвет на партията. Вчера той беше избран от БСП като официален кандидат на партията.

Според Първанов може да се очаква убедително представяне на изборите, макар и да предстои още много работа, защото има скептици и в лявото пространство, но това било част от демократичния процес.

Засега нашият претендент се очертава като фаворит на предстоящите избори, коментира лидерът на АБВ. Първанов допълни, че според него номинацията за вицепрезидент трябва да бъде направена от Радев. Няма да споменавам имена, защото всяко споменаване на имена означава да изхарчим човека, допълни партийният лидер.

Първанов призна, че като президент с опит, защото изкара два мандата като държавен глава, е посъветвал Радев да не слуша много чужди съвети.

Самият генерал пък внесе яснота какъв е неговият национален идел: България да е една просперираща държава, която да гарантира условия за труд, условия за развитие на всички свои граждани в мирна обстановка.

Той се зарече, че като президент, за какъвто се кандидатира, във външнополитически план ще работи за балансирана политика, така че България да участва активно във форматиране на общата европейска политика, но на базата на своя национален интерес. Според него страната ни трябва да е активен член на Европейския съюз (ЕС) и НАТО, но и да не си създава врагове, особено с такъв енергиен колос като Русия.

Във вътрешнополитически план Радев обеща да работи за ясно разделение на властите, защото „това е гаранцията за демокрацията в една държава и за нейния просперитет“, изтъкна той.

Той отказа да конкретизира приоритетите си, защото едно общество е силно, когото има хармония във всички сектори. Според него балансът е много важен, но все пак посочи, че трябва да се акцентира на образованието, сигурността, здравеопазването и духовността и културата.

„От цялата тази морална и ценностна криза, в която е изпаднало обществото, не се излиза само с пари и механичен сбор на еврофондове, проекти и строежи. Важно е и това, но от криза се излиза с ясни ценности, достойнство, и това е нещо, за което ще работя - българинът да има достойнство, да се чувства горд, че той живее в тази държава и тя има лице и гръбнак навън“, коментира Радев.

Според него пък с изказването си бившият премиер и лидер на ДСБ Иван Костов, че няма да гласува за него, му е направил голяма реклама. „Нашите политици с лека ръка лепят етикети - след като той е военен, значи е прост и няма място в политиката, след като го издига БСП и АБВ, той е с комунистическо създание и ще ни хвърли в Азия - ама такива хора налепиха етикети на нашата индустрия и я продадоха за жълти стотинки“, отвърна генералът.

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още