IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на безработните младежи ще достигне 71 млн. души до 2017 г.

Във възникващите пазарни икономики се очаква най-силно увеличение на безработицата сред младежите

10:32 | 25.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Безработицата сред младежите отново нараства, предупреди Международната организация на труда (МОТ).

След години на спад безработицата сред хората на възраст от 15 до 25 години ще се увеличи до 13,1 на сто тази и идната година спрямо 12,9 на сто през 2015 година, съобщава БТА, като се позовава на DPA.

Така броят на безработните младежи ще нарасне с 500 хил. до 71 млн. души, допълва МОТ.

Неблагоприятната тенденция се дължи на рецесиите в нововъзникващите пазарни икономики като Бразилия и Русия, които страдат от по-ниските цени на суровините. 

Именно във възникващите пазарни икономики се очаква най-силно увеличение на безработицата сред младежите - от 13,3 на сто миналата година до 13,7 на сто през 2017 година.

"Данните за безработицата не представят цялата истина за мащаба на предизвикателствата на трудовия пазар за младите хора, защото много от тях работят, но не получават достатъчно, за да излязат от бедността", отбелязват експерти на МОТ.

Бедността сред младежите намаляваше от десетилетия, но с по-бавен темп, отколкото при възрастните и това доведе до увеличение на дела на неоправданите млади сред работещите по света.

Според данните на МОТ 1% увеличение на бедността сред младежите в развиващите се страни води до нарастване с 0,5 на сто на младите хора, които искат да емигрират в търсене на по-добро бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още