fallback

Разширението на околовръстното на София към магистрала „Тракия” ще почне догодина

От днес започва вторият етап на разширението на бул. "Черни връх", каза столичният кмет

12:08 | 25.08.16 г.

Разширението на околовръстния път на София от кв. „Младост” в посока магистрала "Тракия" ще започне вероятно догодина. Това съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова по БНТ. Кметът каза това, подчертавайки, че е обсъждала въпроса на среща с министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и с шефа на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров.

Столичният кмет обясни, че свързването на четирилентовия път при бизнес парка с разклона за магистрала "Тракия" ще стане на два етапа. Първо ще се работи в отсечката от "Младост" до пътен възел "Горубляне", където ще се направи кръстовище на две нива.

За момента няма конкретни планове за най-тежката част на околовръстния път от "Бъкстон" през бул. "Цар Борис III" и свързването с автомагистрала „Люлин”. По думите на кмета „там е много тежка отсечката заради отчуждаванията и тежките инженерни решения, но правителството има амбицията да се направи и поетапно да се затвори целият кръг, което ще облекчи движението в центъра на града”.

На 14 септември – малко преди празника на София, ще бъде пуснато движението по Западната дъга на околовръстния път, каза Фандъкова.

Столичният градоначалник акцентира, че при строежите в София целта е спазването на сроковете да не е за сметка на качеството. „Сроковете в никакъв случай не трябва да са за сметка на качеството. Нещо повече, подчертаваме, че качеството е най-важно и когато установим недобре свършена работа или претупана работа, ние връщаме фирмите и това ги води до закъснения и големи санкции”, каза кметът на София. За всеки ден просрочие глобата е почти 30 хил. лева. 

От днес започва вторият етап на разширението на бул "Черни връх", каза още кметът.  До Нова година булевардът трябва да е готов, каза още Йорданка Фандъкова. Заради ремонтите булевардът ще бъде затворен до 19 декември между улиците "Академик Буреш" и "Флора Кънева".

До средата на септември трябва да приключи работата по обновяването на булевардите "Владимир Вазов" и "Ботевградско шосе", а до средата на ноември и ул. "Козлодуй".

Фандъкова каза още, че първите нови автобуси ще бъдат пуснати още следващата сряда. Нови автобуси ще има по линии 64, 309 и 604. По тези линии ще тръгнат 70 нови автобуса. В края на месеца се очакват и останалите до 130.

По линията на трамвай 22 вече са пуснати обновени чешки трамваи, а от септември ще тръгнат и няколко съвсем нови по други линии, каза още кметът.

Новото ръководство на Центъра за градска мобилност е поело ангажимент до края на следващия месец да представи в общинския съвет процедурата за изграждане на новата система за таксуване в градския транспорт, при която заплащането ще зависи от изминатото разстояние.

Тази година общината инвестира 20 млн. лева в ремонти и строителство в училища и детски градини. 46 обекта основно се ремонтират, като повечето от тях ще приключат до 15 септември, едва в три от тях ще се продължи и след този период. Но е направено всичко възможно да не се затруднява учебният процес, каза Фандъкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:09 | 10.09.22 г.
fallback