fallback

Митов: България няма да подкрепи вдигането на санкциите срещу Русия

Споразумението между ЕС и Турция трябва да остане в сила и да бъде прилагано, заяви министърът на външните работи

13:44 | 07.09.16 г. 42

България няма да подкрепи вдигането на европейските санкции, наложени на Русия, казва в интервю за Ройтерс министърът на външните работи Даниел Митов.

Той коментира, че Москва не е зачела международните закони в украинската криза.

Русия явно и безжалостно наруши международния ред и право. Това не може да остане без последици и единственият мирен инструмент са санкциите, казва Митов.

Докато минските споразумения не са напълно приложени, не мисля, че има условие за облекчаване на санкциите. Точно обратното, заявява той.

Митов казва още, че би било добре за България, ако икономическите отношения с Русия се подобрят, но посочва, че има големи въпроси, поставени на масата за обсъждане. 

Доверието беше изгубено и ние се нуждаем да изградим отново това доверие без пропаганда или изкривяване на истината, казва той.

Турция трябва да прилага споразумението с ЕС за реадмисия на мигрантите, преди да получи визова либерализация за съюза като част от сделката за спиране на потока от мигранти и бежанци, заявява българският министър на външните работи.

Споразумението между ЕС и Турция трябва да остане в сила и да бъде прилагано, каза Митов в интервюто, цитирано от БТА.

Онова, което ние искаме да подчертаем, е, че споразумението за реадмисия трябва да бъде приложено, преди визовата либерализация, допълва той.

В интервюто дипломат номер едно на България призова за продължаване на диалога и намиране на начини за намаляване на "температурата на реториката" във връзка с споразумението с мигрантите и визовата либерализация.

Ние трябва да говорим помежду си, а не да спорим, казва Митов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:32 | 13.09.22 г.
fallback