fallback

България вече е изпратила на ЕК искането за 160 млн. евро за охрана на границите

Очакваме и до 200 офицери от Фронтекс, заяви Румяна Бъчварова

09:55 | 16.09.16 г. 4

Управляващите са изпратили вече на Еврокомисията три заявки за финансова подкрепа за охрана на границите на обща стойност 160 млн. евро. Това каза по време на парламентарния контрол вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

„Вчера бяха изпратени три апликанционни форми за 160 млн. евро“, каза тя и допълни, че е налице уверението, че основната част от средствата ще пристигнат скоро.

Припомняме, че премиерът Бойко Борисов поиска помощта с цел овладяване на бежанския поток и настоя средствата да бъдат одобрени незабавно на провеждащата се днес среща на върха в Братислава.

Бъчварова уточни, че очакваната финансова подкрепа ще бъде разпределена за техническа помощ, за изграждане на видеонаблюдение и за оперативни разходи. 

„Имаме уверението, че това е чуто“, каза тя. Вицепремиерът уточни, че преди няколко месеца управляващите също са искали помощ за малко по-ниска сума, но без успех. Сега обаче становището било положително.

Очаква се скоро в България да пристигнат до 200 офицери от Фронтекс, които ще дойдат с необходимата техника, включително и обучени кучета.

"Позицията на България се чува, страната влезе във фокуса на вниманието на ЕК и има конкретни резултати, които скоро ще покажем", каза тя.

Вътрешният министър заяви, че някои мигранти, след като са влезли в България, правят по десетина опита да преминат отново границите нелегално в посока Сърбия.

Депутатът Кристиан Вигенин заяви, че трябва да бъдат налагани санкции за многократни опити за преминаване на границата.

Законът не ни дава основание да ограничаваме придвижването на хората, които са поискали статут, затова са предложени законови промени за определянето на периметър, в който те могат да се придвижват, отговори Румяна Бъчварова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:51 | 10.09.22 г.
fallback