IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ученици ще получават заплати, за да учат електротехника

27 младежи от софийската гимназия по механоелектротехника ще бъдат разпределени за дуално обучение в шест фирми

16:59 | 16.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: програма&nbsp;ДОМИНО&nbsp;</em></p>

Снимка: програма ДОМИНО 

Ученици от Професионалната гимназия по механоелектротехника "Никола Й. Вапцаров" в София ще получават заплати, за да учат професията "Електрообзавеждане на производството". 27-те младежи ще бъдат разпределени за дуално обучение в шест фирми. Те ще са на реални работни места и ще имат наставници, съобщи пред журналисти днес директорът на училището Мардирос Зовикян, предаде БТА.

Учениците от паралелката в 11-и и в 12-и клас ще изучават теория два дни в училището, а три дни ще имат практика в предприятията. Тогава учениците ще получават заплати, а преди това - в девети и в десети клас, ще получават месечна стипендия от 50 лева. 

Средствата за тези стипендии са от Българо-швейцарската програма за сътрудничество ДОМИНО (Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото). Заплатите на учениците в 11-и и в 12-и клас ще се поемат от фирмите по проекта.

В училището дуалното обучение започва сега с една паралелка в девети клас, а ако имат желание и учениците от 11-и клас също може да се включат, каза директорът. Той се надява и догодина проектът да продължи, защото досега трудно са сформирали паралелка за електрообзавеждане.

Дуалното обучение ще е успешно, след като бизнесът "се отвори" към училището с финанси, нещата не ставаха, когато предприятията чакаха наготово кадри, коментира Мардирос Зовикян.

При откриването на паралелката присъстваха президентът Росен Плевнелиев, заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов и посланикът на Швейцария у нас Денис Кнобел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още