IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е сред 10-те най-предпочитани дестинации от туристите от ЕС

Страната ни обаче остава популярна основно като дестинация за лятна почивка

14:06 | 21.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

България е сред държавите в Европейския съюз (ЕС), които привличат най-много туристи от други страни от Съюза. Страната ни е и в челната десетка на държавите с най-много реализирани нощувки от туристи от ЕС, както и най-големи разходи на посетителите, показват данни на европейската статистическа служба Евростат за вътрешния туризъм в рамките на Общността.

Същевременно обаче секторът у нас продължава да се развива изключително сезонно с превес на летния туризъм. Почти две трети от пътуванията на туристи в ЕС в България са били през най-активните летни месеци (юни и юли), отчита още статистическата служба. Три четвърти от туристите от ЕС, избрали България, са посетили Черноморието, сочат още данните.

Единствено във Финландия, Австрия и Дания провинцията е привлякла повече от една трета от туристите, като конкретно за Австрия например туристите посочват планините като основна причина за пътуванията.

През 2014 г., откогато са актуалните данни на Евростат за вътрешния туризъм в ЕС, туристите от общността са реализирали средно 9 нощувки в България спрямо 7,2 нощувки средно за съюза. Лидер е Гърция с 10,1 нощувки, следвана от Кипър с 10,1, Румъния с 9,7, Португалия с 9,5, Малта с 9,4 и Испания с 9,3.

Най-кратък е престоят на туристите от ЕС в Естония – 2,8 нощувки, като преди нея са Словакия с 4 нощувки и Белгия с 4,1 нощувки. Като цяло под средното за ЕС ниво отчитат северно- и централноевропейските държави, което се обяснява с климата им. Там обаче е по-сериозно развит културно-историческият и градският туризъм, вижда се от данните.

Средният разход на туристите от ЕС за престоя им в България достига 601 евро, което е малко над средното за ЕС ниво (595 евро). Лидер отново е Гърция с 888 евро, следвана от Португалия със 777 евро, Кипър със 769 евро, Испания със 767 евро, Италия със 739 евро, Малта с 699 евро и Великобритания с 603 евро.

Най-малко харчат туристите отново в Словакия предвид и най-ниския среден брой нощувки в страната – 207 евро. В дъното на класацията са още Люксембург и Белгия със съответно 324 евро и 371 евро.

Нощувките в България обаче са сред най-евтините в ЕС, т.е. чуждестранните туристи изглежда харчат повече за други услуги. Средният разход на нощувка в страната ни достига 67 евро за 2014 г. при средно ниво за ЕС от 82 евро.

След нас са само Люксембург, Литва, Полша, Словакия и Румъния със съответно 66, 65, 62, 51 и отново 51 евро.

Лидер е Естония със 146 евро, следвана от Швеция и Италия със сътветно 97 евро и 95 евро.

Що се отнася до транспортния достъп до страната ни, туристите от ЕС най-често достигат до България със самолет. Три четвърти от пътуванията през 2014 г. са реализирани с въздушен транспорт. Останалите се разпределят между транспорта с лично превозно средство и организирания транспорт с автобуси.

Няма данни за туризма, осъществяван с воден и жп транспорт, който пък води сериозен дял туристи от ЕС в други държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още