fallback

Ген. Радев: Миграционните центрове трябва да се изнесат извън населените места

Кандидатът за президент, подкрепен от БСП, се обяви за въвеждане на лимит за бежански статут, какъвто има в други европейски страни

15:51 | 25.09.16 г. 9

Миграционните центрове в България трябва максимално бързо да станат от затворен тип и да се изнесат извън населените места, заяви кандидатът за президент генерал Румен Радев, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП, на среща със симпатизанти в Добрич. 

Той се обяви за категорично намаляване на нелегалните мигранти в страната с всички възможни мерки. По думите му трябва да се следва нова политика за въвеждане на лимит за бежански статут, какъвто има в други европейски страни. Радев посочи сред мерките и максимално бързо изграждане на защитни съоръжения, които да бъдат наситени със системи за наблюдение, укрепване на граничната полиция, готовност за намеса и подготовка на армията.

„Във външната политика час по-скоро трябва да поискаме отмяна на Дъблинския регламент, който ни задължава да приемаме от всички държави в Европейския съюз мигранти, които са били регистрирани тук“, допълни кандидатът за президент. Генерал Радев коментира, че трябва да се поиска много по-сериозна помощ, включително с жива сила, в охрана на границата.

„Трябва да настояваме за такива мерки, които да задължат страните в Северна Африка, Афганистан, Ирак с всякакви икономически и политически лостове да приемат обратно депортираните от нас мигранти. Трябва да сложим критерии за интеграция на мигрантите и, ако те не се изпълняват, да ги депортираме обратно. Много неща трябва да се направят и то в дългосрочен план, а не просто да се вдигне една ограда“, обобщи генерал Румен Радев.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:12 | 14.09.22 г.
fallback