IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева излиза в неплатен отпуск от ЕК

Еврокомисарят ще се фокусира върху кампанията си за ръководител на ООН, ще я замества Гюнтер Йотингер

13:30 | 28.09.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Еврокомисарят Кристалина Георгиева излиза в неплатен отпуск от Европейската комисия, докато трае кампанията ѝ за ръководител на ООН.  Това съобщи на пресконференция днес говорител на ЕК, предаде БТА. 

Той уточни, че днес председателят на комисията Жан-Клод Юнкер е дал разрешение на Георгиева да ползва неплатен отпуск. Временно длъжността на Георгиева ще бъде изпълнявана от еврокомисаря Гюнтер Йотингер.

„Премиерът Бойко Борисов и зам.-председателят Георгиева съобщиха на Юнкер решението на българското правителство да я номинира за поста в ООН. Юнкер одобри молбата на Георгиева за неплатен отпуск през октомври“, добави говорителят.

По неговите думи в периода на отпуск Георгиева и ЕК ще направят необходимото, за да има ясно разделение между дейностите, свързани с нейната кандидатура и работата й като еврокомисар. Това ще бъде направено при пълна прозрачност, допълни говорителят.  

По-рано днес Министерският съвет реши да издигне кандидатурата на еврокомисаря по бюджет за генерален секретар на ООН. 

На предишното правителствено заседание Бойко Борисов обяви, че дава срок на Ирина Бокова до 26 септември, за да се докаже, че е правилният кандидат за поста. 

Тогава стана ясно, че бившият португалски премиер Антониу Гутериш продължава да е начело в надпреварата за следващ генерален секретар и след петото тайно гласуване в Съвета за сигурност.

Българският кандидат Ирина Бокова остана на шесто място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 4
Tutankhamon
преди 7 години
Човече, аз тези предатели не съм ги избирал. Затова и съм бесен: Как може мамун да управлява държава?- Само по законите на Случайността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
Hahoto
преди 7 години
ББ прави услуга на ЕНП да удари едно рамо на португалеца, който сега води в класацията. Па те нещо са му обещали на нашия човек. Такава е дипломацията по балкански и на изток. Па Кристалинка за парлама, прах в очите. Такава ни е тя държавата, ама кво да ревем, ние си ги избираме, за да ги презираме :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 4
Tutankhamon
преди 7 години
Отделно, Красталина - ама изобщо - отвсякъде лъха на масонски парашутизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 5
Tutankhamon
преди 7 години
Неслучайно хората са казали "посред бързея коне не се сменят". Правителството направи най-вярната стъпка, ако е искало и целяло провал на националните ни позиции. Толкова продажници накуп във властта, Историята не познава. Стойностите са рекордни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Hahoto
преди 7 години
"Кристалина Георгиева излиза в неплатен отпуск"От ЕК да не дават банкет по тоя повод ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още