fallback

Фермери от Подбалкана искат облекчаване на режима за директни продажби

Стопани от Карловско отчитат завишени приходи, след като са започнали сами да преработват продукцията си

11:03 | 12.10.16 г.

За облекчаване на режима на Наредба 26 за директни продажби на храни настояват фермери от Подбалканския регион, съобщи БТА.

Регистрираните по наредбата производители могат да продават произведената в стопанството им продукция на територията на областта, в която е фермата, и в още една съседна административна област. Те настояват да им се даде възможност да реализират продукцията си и на други пазари, извън тези две области, както и да преработват цялото добивано количество мляко. 

Тази позиция те изразиха на открития ден при отбелязването на една година от работата на минимандра в Карловския край. Вече година в семейната ферма на Таня и Никола Кулови в село Васил Левски, Карловско, се произвежда кисело мляко и сирене от редки български породи овце и биволи в демонстрационен център, който е изграден с финансовата подкрепа на Българо-швейцарския проект "За Балкана и хората" и Фондация Биоселена.

Капацитетът на минимандрата е 300 литра на ден от добитото в тяхното стопанство мляко, останалото количество се продава на местни млекопреработвателни предприятия. В тази минимандра се произвежда овче кисело мляко, овче сирене, биволско кисело мляко и биволско сирене. По думите на производителя най-вкусно е овчето мляко, а най-търсено е биволското.

Фермерите отчитат, че са по-добре финансово, след като започнали да преработват част от продукцията си.

Никола Кулов е потомствен каракачанин. Заедно със семейството си в момента отглежда 500 каракачански овце, 150 бивола от породата Българска Мурра, 200 крави – млеко- и месодайни, 250 кози, които предстои да бъдат сертифицирани като Бяла българска порода и около 25 коня.

От късна есен до ранна пролет каракачанските овце пасат в Подбалкана и полите на Средна гора, а лятото - в пасища на Национален парк Централен Балкан. Фуражът за животните на Кулови също е собствено производство от около 5 хиляди декара ниви, ливади и пасища в Стара Планина и Средна гора.

Демонстрационният цех към фермата Кулови за производство на сирене и кисело мляко е на обща стойност 52 хил. лева, осигурени по проекта "За Балкана и хората", съфинансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:02 | 09.09.22 г.
fallback