IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В ЕС са прибрани с 15 млн. т по-малко пшеница от миналата година

В България добивът се покачва с 4-5 на сто, но цените са с около 8% по-ниски

12:27 | 01.11.16 г. 15
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Тазгодишното производство на пшеница в ЕС се изчислява на 138 млн. тона, или с 15,5 млн. т по-малко в сравнение с реколтата от 2015 г. Основното намаление идва от Франция, където по отчети на FranceAgriMer реколтата се очаква да бъде с 30% по-малко, съобщава в бюлетина си Центърът за икономически анализи в селското стопанство (CAPA) към Института по аграрна икономика.

Въпреки това намалението на площите през 2017 г. няма да бъде повече от 1%.

Настоящата пазарна година от много специалисти се описва с ниски цени, силна реколта и рекордни стокови запаси. По данни на UkrAgroConsult в глобален мащаб запасите и при пшеница и царевица са на най-високи равнища като процент от потреблението им. В момента 45% от световните запаси се държат от Китай, се отбелязва в бюлетина.

Вносът на пшеница в Египет, най-големият световен вносител, по данни на USDA за 2016/17, се очаква да бъде около 11,8 млн. т, което е намаление с 4,4% спрямо предишната прогноза. Намалението се дължи на липсата на средства.

В същото време населението на Египет расте с 2,4% годишно, а има и регистрирани 3 млн. души бежанци.

По данни на USDA световното производство на слънчоглед през 2016/17 ще бъде около 43,8 млн.т. и въпреки че не се очаква ръст в цената, FOB цените от Украйна в края на октомври вървят нагоре до 393 долара/т.

В България тазгодишната реколта се очаква да бъде пикова, като прибраното жито по справки на МЗХ може да достигне 5,6 млн. т. 

Въпреки силната реколта финансовите сметки на фермерите не са така окуражаващи. Разходите за производство са подобни на тези през 2015 г.

Въпреки че добивът се покачва с 4-5%, цените са с около 8% по-ниски.

Изкупните цени при ечемика от началото на новата реколта са ниски и започват от 230 лв./т. На годишна база тази цена в страната е почти 11% по-ниска, докато на международните пазари не се наблюдава такова понижение.

Изкупните цени при царевицата стартираха на добри нива – около 270-280 лв./т, но през октомври падат до 260 лв./т. Цената на царевицата се определя изключително извън Европа, където предлагането в момента е силно.

Предвижданията на САРА за производството на слънчоглед са между 1,6 - 1,7 млн. т. След високите цени,  постигнати през предходната година, когато след жътва слънчогледът се търгуваше над 700 лв./т, търговията с новата реколта тръгна от 610-620 лв./т., а през октомври цената се повиши до 630-640 лв./т.

Сегашната цена може да се счита за леко подценена, като на международния пазар цената на слънчогледовото олио през септември беше почти същата, а за 5 години слънчогледовото олио е загубило 25% от цената си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
Хуу... Ше чекам да ми сервираш и утре... А за рускинчето, да не кажеш после, че не съм те предупредил....хихи... Тя сега може да си го кълне, ама нали знаеш как се обръщат нещата в живота? А всъщност, откъде ще знаеш - да не би много да си живял...? хихи... А силните държави, както и силните хора, се мерят по .... силата. А колко на некой му е силата се разбира след търкала - кой е в партер и кой на крака. Щот некой като не е силен, секи идва и го лющи по канчето като нас, дет му разправяш вечер сказки на твоето рускинче каква сила е била и ше бъде България, а вечно си е в партер... Та и това скоро ше видиме - кой е световна сила и кой не е... Па тва там ква икономика имала неква Корея ли, Лаос ли... тва си го дъвчи факултативно... Само се моли да не посрещаш и ти като дедо ти руснаците на Орлов мост, че тогава ше видиш на жена ти скритата същност... Муахахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
Бе тя не е блядуха, даже вероятно хич не е - то и точно от там ще му дойде на Гошко. Сигурен съм, че некъде дълбоко в душата си е подредила сичките му рефлукси по адрес на Русия, маскирани уж с неква путинофобия... хихи Всичко му виси на Гошко на един залог - ще рухне ли Русия при Путин, или ще се възроди като световна сила... И един ден рускинчето може да се превърне в руска лъвица и да извади папката... хихи... Особено, когато ги подкарат към джамиите... а заповедта за това е дошла от Брюксел... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 7 години
а теб малко гаменче, кой ще те възпита ? ... или ще си останеш така тъ.пичък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
селтик
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 7 години
Моята жена навремето беше красавицата на факултета - свикнал съм да я облитат мъжете. Както казваше един старец навремето - да имаш красива или грозна жена е като да имаш торта или го^вно на масата. Ти си избираш дали да споделиш тортата си с околните, или цел живот да си ядеш го^вното сам... Ама ти не дружиш с възрастни хора и нема от къде да ги научиш тези неща, не си подготвен, а турските ти корени може ще ти донесат мноооого болка... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 7 години
Пхахаха... Полека, Гоше, ше се задавиш от зор... Нещо звучиш като да си закусвал гранясала сланина от цеха... Да немаш киселини? хихи...Не глей на старото у кашона, а наглеждай на рускинчето жопата да не се отвива, щот да не платиш със задна дата данък "българо-руска дружба".... Да не те пита некоя сутрин "ти па кой беше?" хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
Селчо , глей си далаверката и да не те окрадат барабите ти , докат бодеш тука !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 7 години
Мда... вече ни подготвят... Хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 10
ing5rov
преди 7 години
Е , от догодина никакви грижи , имаме си СЕТА и канадско жито в изобилие ! Слава на нашата партия мила !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още