fallback

Българи и румънци ядат най-малко пресни зеленчуци в ЕС

Това се дължи на доходите и образованието

13:01 | 05.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

България и Румъния се нареждат на последните две места в Европейския съюз (ЕС) по консумация на пресни плодове и зеленчуци. Това съобщава в бюлетина си Центърът за икономически анализи в селското стопанство (CAPA) към Института по аграрна икономика. 

По данни на Евростат за 2014 година 65% от румънците и 59% от българите на възраст над 15 години не консумират плодове и зеленчуци ежедневно.

Средно в ЕС само 34% нямат дневен прием, като причините, с които се обяснява това, са доходите и образованието.

Независимо от полезното действие на зеленчуците върху здравето на човека, по изчисления на USDA се наблюдава известно намаление в консумацията на зеленчуци. 

През 2015 г. на човек от населението са се падали по около 190 кг зеленчуци (пресни, преработени, замразени), което е с 4% по-малко, отколкото през 2014 г. и 12% по-малко от 2000 г.

В бюлетина се отбелязва още, че през 2016 г. площите с домати намаляват с 4,4%, а с пипер – с 11%.

Тази година сме произвели  110 хил. т домати и  58 хил. т пипер. 

Вносът на зеленчуци продължава да превишава чувствително износа. През последните 2-3 години се наблюдава засилване на импорта, като най-чувствително увеличение има при доматите.

Изкупните цени и цените на едро при доматите през летните месеци на годината са по-високи от миналогодишните с почти 50%.

Цените на зеленчуците обикновено се покачват през октомври, като увеличението при краставиците на едро е с около 28%, а през ноември се очаква допълнително покачване.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:16 | 12.09.22 г.
fallback