IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъчварова ще контролира разходването на допълнителните пари за мигрантите

ЕС отпусна 160 млн. евро за справянето с бежанската вълна по границите на България

17:47 | 02.11.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова ще координира и контролира разходването на допълнителните 160 млн. евро, които ЕС отпусна за овладяване на миграционния натиск у нас. Решението беше взето по време на редовното правителствено заседание днес, съобщават от Министеркия съвет.

Европейските средства се предоставят за фондовете "Убежище, миграция и интеграция", както и "Вътрешна сигурност".

Проектите, които ще бъдат финансирани, са насочени към повишаване капацитета в областта на граничния контрол на българската морска граница, повишаване капацитета в областта на интегрираното наблюдение, комуникационните и информационните системи по външните граници и укрепване на националния капацитет в областта на убежището и миграцията.

С оглед ефективното и бързото усвояване на средствата, с решението са разписани задачите и взаимодействието на отговорните институции, допълват още от правителствената пресслужба. 

Решението за допълнително финансиране от ЕС на дейностите за овладяване на миграционния натиск беше взето по време на заседанието на лидерите на ЕС в Братислава в средата на септември. Тогава беше решено на страната ни веднага да бъдат изплатени 108 млн. евро, а останалите средства ще бъдат преведени на по-късен етап. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още