fallback

С осигурени 32 млн. лв. започва рехабилитацията на язовир "Студена"

Проектът се финансира от държавния бюджет и Световната банка

17:53 | 09.11.16 г.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова даде началото на проект за рехабилитация на язовир "Студена", съобщава БТА.

Проектът е финансиран от правителството със средства от държавния бюджет с помощта на Световната банка.

Инвестицията е в размер на 32 млн. лв., като ще бъде направена рехабилитация на язовирната стена, на водовземната кула, на водопроводната мрежа и като последващо действие ремонт на пречиствателната станция за питейни води.

Язовирът е строен преди 60 години, никога не е реновиран, затова Павлова определи ремонта като спешен. Тя отхвърли спекулациите, че язовирната стена е пред скъсване заради земетресението през 2012 година. Стената е за ремонт, но тя е безопасна, заяви министърът.

Проектът се прави по нова технология, която за първи път се прилага в България. Ремонтът ще се извършва без източване на язовира и спиране на водоподаването. Водолази ще полагат мембрани със 100-годишна трайност, ще извършат подводно заваряване, подводен дрон ще следи процеса. На 100 хил. души ще бъде гарантирана чиста питейна вода, каза Павлова.

Тя посочи, че при успешно завършване на проекта технологията ще бъде приложена при всичките 50 значими язовира в България.

Изпълнител на проекта е консорциум "Хидроконструкция - Хидепито Солетанж Баши Мелялапозо - Карпи". Водещ партньор е "Хидроконструкция" - Румъния, и партньори "Хидепито Солетанж Баши Мелялапозо" - Унгария, и "Карпи Тех" - Холандия. 

Регионалният министър увери, че инженерите и надзорниците ще наблюдават по специален начин извършването на дейностите. 

„Разчитам на професионалната работа, защото оттук нататък ремонтът на яз. „Студена“ ще е модел за всички останали“, каза Павлова, цитирана от агенция Фокус.

Срокът за изпълнение на дейностите е 24 месеца и се предвижда ремонтът да бъде завършен до ноември 2018 г. По време на изпълнението на площадката ежедневно ще работят 150 души едновременно, като поетапно ще бъдат осигурени над 200 работни места. 

Няма данни за риск от преливане на язовирите, които стопанисва МРРБ. В момента водата се изпуска контролирано, каза Павлова.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:14 | 12.09.22 г.
fallback