IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На балотажа - всички срещу Цачева*

Тя е успяла да събере 80 на сто от гласоподавателите на ГЕРБ, според изпълнителния директор на "Галъп" Първан Симеонов

20:18 | 13.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

На балотажа за президентските избори станахме свидетели на феномена всички срещу Цецка Цачева. С малко изключение – на Реформаторския блок. Сред гласувалите на първия тур за Трайчо Трайков все пак Цачева води в съотношение 2 към 1. Това обяви в ефира на Bulgaria ON AIR Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан“.

Така според него т. нар. протестен вот се е фокусирал над Радев

Според екзитпола на неговата агенция към 19,00 часа избирателната активност е от 47,4 на сто, което прави близко 3,4 млн. гласували. Разликата между двамата кандидати е над 20 пункта. 58,5% от гласувалите са дали вота си за ген. Румен Радев, а 35,7 на сто - за Цецка Цачева, докато 5,8 на сто не са подкрепили никого.

„Преди три седмици за два пъти отчетохме тенденцията, че Радев ще победи на балотаж. Разликата се увеличаваше – свидетелствахме на два пъти. Сега разликата е около 600 000 гласа“, каза Симеонов.

По думите му това е „начало на нов политически епизод, исторически момент, защото ГЕРБ влиза в ново качество – на губеща партия“.

Премиерът обвърза съдбата на кабинета с резултатите от изборите, това може да резултира в политическа криза, поясни още социологът.

И макар че Цачева е събрала едва 80 на сто от гласоподавателите на ГЕРБ, това според Симеонов не значи, че ГЕРБ не биха спечелили евентуалните нови избори.

Според предварителните данни на "Алфа Рисърч" Румен Радев е получил подкрепата на 60% от симпатизантите на Красимир Каракачанов, който на първия тур на изборите завърши на трето място. В същото време Цецка Цачева получава 27% от гласовете на подкрепилите Каракачанов.

От гласоподавателите, подкрепили Веселин Марешки, 54% са подкрепили Румен Радев, а 36% - Цецка Цачева, показват данните. 

Най-голяма подкрепа Румен Радев е получил от избирателите на Пламен Орешарски - 92% от тях са гласували за двойката Радев/Йотова, а само 6% - за Цачева.

Същевременно гласоподавателите, подкрепили Трайчо Трайков на първия тур, са предпочели кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева. Тя получава 54% от гласовете срещу 35% за Радев. Общо 115 от избирателите на Трайков са гласували с опцията "Не подкрепям никого".

От избирателите на Ивайло Калфин 74% са дали гласа си за Румен Радев, а 16% - за Цецка Цачева. От гласувалите с опцията "Не подкрепям никого" на първия тус 33% са подкрепили Радев, 20% - Цачева, а 47% са гласували отново с "Не подкрепям никого". 

От гласоподавателите, които не са гласували на първия тур на изборите, но са дали вота си на втория тур, 49% са подкрепили Радев, 32% - Цачева, а 19% са гласували с "Не подкрепям никого". 

Подобни данни представи и Живко Георгиев от "Галъп". Според данните на агенцията 63% от гласоподавателите на Каракачанов са гласували за Радев, а 25% - за Цачева. От избирателите на Марешки делът е съответно 54% спрямо 33%, а на Орешарски - 91% спрямо 4,1%. 

Най-силна подкрепа, според "Галъп", Цачева получава от гласоподавателите на Трайчо Трайков. Тя получава 57,2% от вота спрямо 31,7% за Радев.

Политологът Огнян Минчев пожела на Румен Радев да издържи тежестта на победата, защото тя е огромна предвид голямата разлика с опонента му Цецка Цачева.

Минчев подчерта пред БНТ, че Радев е разпознат от гласоподавателите като човек, който може да свърши огромна работа в полза на гражданите. "Предстои да видим дали е готов да го направи", посочи той.

Според Минчев обаче БСП не е в състояние да понесе тежестта на тази победа. Той посочи, че БСП е партия от среден  мащаб, излъчи печеливш кандидат, помогна му да стигне дотук, но победата на Радев е победа на огромно желание за промяна. БСП не може да бъде въплъщение на промяната в България. Само преди 2 години свалена от власт , не успя да направи нищо за тази промяна. 

Виждаме разпад на управляващата коалиция на гражданско равнище. Дори Бойко Борисов да не беше давал обещания, че ще подаде оставка при загуба, при тези изборни резултати ми се струва, че тази оставка е неизбежна. Друг е въпросът по какъв начин кризата в управляващото мнозинство ще бъде изиграна, допълни Минчев. Намираме се в ситуация, в която мнозинството е в криза, но нямаме готова алтернатива на управлението, заключи той.

Резултатите от вота предполагат силен президентски мандат, коментира и Харалан Александров. "Борисов ще понесе загубата, макар и да не я приеме с леко сърце, но ще направи най-доброто, което зависи от него, за да преведе партията през кризата", заяви още той.

"Влизаме в цикъл на нестабилност, който сме преживявали и преди, но този път е в условията на неприятна международна обстановка", заяви и Нено Димов пред БНТ.   
 
Харизмата на Бойко Борисов угасва, каза социологът от "Галъп" Кънчо Стойчев пред Нова телевизия. Той обаче смята, че ГЕРБ е силна и тези избори не означават край за партията. Според него няма да имам никакви катаглизми, но България е изправена пред нова конституционна ситуация.
 
Социологът Андрей Райчев уточни, че по Конституция президентът Росен Плевнелиев не може да разпусне Народното събрание в последните три месеца от мандата си. Ако нито една от партиите в настоящия парламент не приеме мандат за създаване на правителство, отиваме към вариант за служебен кабинет, но с работещ парламент.
 
Социологът препоръча при това положение служебният кабинет да бъде издигнат съвместно от Плевнелиев и Румен Радев, за да не изпаднем в ситуация в рамките на два месеца да бъдат издигани две служебни правителства.
 
Според политологът Евгений Дайнов сигналите, че хората вече не подкрепят Бойко Борисов са били ясни още от пролетта на тази година. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още