fallback

Г. Сарийски: При прогресивно данъчно облагане ще се засили укриването на данъци

Бюджет 2017 няма приоритети, твърди икономистът

10:38 | 16.11.16 г. 7

Ако в България преминем към прогресивно данъчно облагане, ще се засили стимулът за укриване на данъци. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria икономистът доц. Григор Сарийски, по повод идеите на социалистите за премахване на плоския данък.

"При положение, че България е на 111-то място по прозрачност на правителствената политика в класация на Световния икономически форум, как ще сте съгласни да ви увеличат разходите? Вие не знаете за какво ги харчат тези пари", заяви Сарийски.

Той посочи, че при голям дял на косвените данъци (52% от постъпленията) хората не усещат колко пари дават и затова увеличението на разходите в бюджета минава толкова лесно.

В Швеция и Финландия хората са склонни да си плащат данъците, защото виждат какво получават насреща – сигурност, здравеопазване и образование, посочи Сарийски. 

Според него проектът на Бюджет 2017 утвърждава статуквото и няма приоритети, а разходите растат с около 10% спрямо разходите през тази година.

„Въпросът е какво се постига с тези пари. От 2010 до 2014 г. разходите, които населението и бизнесът правят за охрана, растат с 30%. В същото време разкриваемостта на престъпленията за същия период по данни на Евростат намалява“, изтъкна икономистът. Така хората по думите му не се усещат в никакъв случай по-сигурни.

Извън популизма икономистът не вижда разумна причина, поради която партиите биха имали интерес от отхвърлянето на Бюджет 2017.

Вижте още във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:39 | 14.09.22 г.
fallback