IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетът на Здравната каса е недостатъчен, предупреждава Лекарският съюз

Продължава да липсва остойностяване на медицинския труд, подчертава организацията

11:54 | 18.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Като недостатъчен определи бюджета на Здравната каса за 2017г. председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев в коментар на гласувания на първо четене законопроект пред БНТ.

Той оцени като положителна стъпка увеличението на разходната част с над 247 млн. лева, но уточни, че доколко това е достатъчно и удовлетворява нуждите на обществото от повишаване ефективността на здравеопазването е друг въпрос.

От години се коментират тези прословути над 3,5 млрд. лева, които се харчели на тъмно. Нека да ги направим така, че да се харчат на светло и да се види тази система от какви средства се нуждае, за да функционира нормално, спокойно и достатъчно ефективно”, призова председателят на съсловната организация.

Системата е недофинансирана и в нея има един огромен пропуск - липсва остойностяване на медицинския труд, посочи Грозев. Той допълни, че става дума за труда на лекари, медицински сестри, санитари, лаборанти и на всички участници в здравната система.

Когато това стане и се види какъв ресурс от финансови средства е необходим, тогава ще може ясно да се каже на обществото колко пари са необходими за здраве. Така Грозев отговори на въпрос защо въпреки нарастващия здравен бюджет средствата не стигат.

Д-р Грозев посочи, че още от създаването на клиничните пътеки до момента не е видял никъде сериозен анализ колко струва определена интервенция по дадена клинична пътека.

Бюджетът на Здравната каса за 2017 г. мина на първо четене в парламента вчера със заявката за поправки до второто му гласуване.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още