fallback

Богатството на българите е намаляло с 2 млрд. долара спрямо миналата година

Според доклад на Credit Suisse общото благосъстояние в България възлиза на 87 млрд. долара тази година

12:19 | 22.11.16 г.

Благосъстоянието на българите е намаляло с 2 млрд. долара през последните 12 месеца до 87 млрд. долара. Това сочи седмото издание на доклада Global Wealth Report на Credit Suisse. Така богатството на глава на населението възлиза на 14 824 долара (9159 долара във финансови активи и 8748 долара в нефинансови активи) през настоящата година (данните са към средата на годината).

Наблюдава се обаче интересно движение на благосъстоянието на страната през последните десет години. Общото богатство на българите е намаляло рязко спрямо нивата в края на 2007 г. преди финансовата криза – тогава то е било в размер на 113 млрд. долара. По време на кризата то отчита спад до 2010 г. (88 млрд. долара), но след това отново започва да расте, като през 2013 г. се увеличава до 116 млрд. долара. Оттогава насам обаче отново намалява всяка година, като реално през 2016 г. достига до най-ниските си нива за последното десетилетие.

Задлъжнялостта на българите също нараства сериозно. Ако през 2007 г. задълженията на глава на населението са възлизали на 1933 долара, то през тази година сумата е достигнала 3083 долара.  

Общо благосъстояние на България Create column charts

В световен мащаб през последните 12 месеца благосъстоянието е нараснало с 3,5 трлн. долара до 256 трлн. долара, което представлява ръст от 1,4%. Натрупването на богатство обаче едва поддържа темпа на прираст на населението. В резултат на това през 2016 г. богатството на глава на населението остава без промяна за пръв път от 2008 г. насам на ниво от близо 52 800 долара.

През 2008 г. докладът отчита ръст на глобалното благосъстояние на домакинствата вследствие на натрупване на финансови активи. През 2016 г. обаче има промяна в тази тенденция, като делът на нефинансовите активи се повишава за пръв път. Общо 4,9 трлн. долара са били добавени към реалните активи спрямо ръст от 330 млрд. долара на финансовите активи.

Докладът установява още, че неравенството в благосъстоянието, измерено по дял от най-богатия 1% и най-богатите 10% от пълнолетните спрямо останалата част от населението над 18 години в света, продължава да расте. Докато долната половина заедно притежават по-малко от 1% от общото богатство, най-богатите 10% притежават 89% от всички глобални активи.

Нещо повече, от началото на века насам развиващите се икономики значително са повлияли на глобалното разпределение на богатството. През 2000 г. развиващите се икономики са допринесли само за 12% от глобалното благосъстояние, но оттогава насам този процент е нараснал почти до 25%. Днес развиващите се страни са дом на 18% от населението с най-голямо нетно богатство в света. Само Китай формира около 9% от топ 10 от глобалните богаташи, което е доста повече от Франция, Германия, Италия и Обединеното кралство.

Прилики през 2016 г. между различните региони се наблюдават вследствие на влиянието от обменните курсове. Резките валутни движения са довели до спад на богатството в почти всеки регион освен Азиатско-тихоокеанския (без Китай и Индия), повлиян от поскъпването на йената. Вследствие на това богатството на глава на населението се е увеличил с 6,5% в региона, а в Северна Америка – с 0,9%. То обаче намалява в Европа, Китай и Индия средно с 2%, а в Латинска Америка и Африка – с над 5%.

Макар че САЩ продължават да разрастват богатството си от финансовата криза насам, добавяйки 1,7 трлн. долара през тази година, този път те са изместени от лидерското място от Япония, която отчита ръст на благосъстоянието от 3,9 трлн. долара. Китай е изгубил 680 млрд. долара заради корекции в цените на акциите и обезценяването на валутата, докато богатството във Великобритания е намаляло с 1,5 трлн. долара като пряко последствие от вота около Brexit.

В същото време 9% от пълнолетните на глобално ниво са нетни длъжници, което без съмнение е тревожно развитие, се отбелязва в доклада. 

Промяна в общото благосъстояние Create bar charts

Други графики можете да разгледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:25 | 13.09.22 г.
fallback