fallback

Графика на деня: Как живеят ромите в Европа?

Ако напредъкът на ромското население в Европа може да бъде някакъв показател, новодошлите мигранти може би ще са обречени на мизерно съществуване

17:53 | 02.12.16 г. 3

Презаселването е един от най-трудните проблеми в резултат на вълната от мигранти в Европа, коментира Economist. Политици и анализатори често обсъждат как да бъдат интегрирани новодошлите и колко добре ще се справят те след това.

Ако напредъкът на ромското население на континента може да бъде някакъв показател, новопристигналите може би ще са обречени на мизерно съществуване. Ново проучване на Агенцията на ЕС за основните права (FRA) представя мрачна картина за условията на живот на най-голямото етническо малцинство на континента.

Проучването на условията, при които живеят ромите, обхваща 9 страни членки – България, Хърватска, Чехия, Гърция, Унгария, Португалия, Румъния, Словакия и Испания. В него са участвали почти 8000 домакинства и над 33 хил. роми, като от България са били малко повече от 100 домакинства и 4278 роми.

Общо 17% от жителите на страните от ЕС са в риск от бедност. Според FRA при ромите този дял е 80%. Почти една трета живеят в домакинства без течаща вода, а около половината нямат санитарни помещения или бани. В България процентът на домакинствата с електричество е изключително висок - около 98%-99%, а на тези с течаща вода – 78%. По-нисок е делът на ромите, които нямат санитарни помещения или бани – 65%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:52 | 12.09.22 г.
fallback